Szupercsapattal a járvány ellen

Hamarosan a nyilvánosságnak is bemutathatják a koronavírus-járvány elleni védekezésben segédkező speciális egységet.

Kárpáti András–Csókás Adrienn
2020. 08. 07. 7:40
ORBÁN Vikto
Budapest, 2018. november 9. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban Nagy Katalin mûsorvezetõnek a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 9-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan a nyilvánosságnak is bemutathatják a koronavírus-járvány elleni védekezésben segédkező speciális egységet – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Szavai szerint arra is készülnek tervek, hogy a pandémia által erősebben sújtott területeket, régiókat is elkülönítsenek. A kormányfő az emberek józan ítélőképességének és belátásának a fontosságát is hangsúlyozta a sikeres védekezésben. Kiemelte:

a nemzeti konzultáció is azért fontos, hogy lássák, mely intézkedéseket fogadnak el az emberek.

Orbán Viktor kormányfő emlékeztetett, hogy a szerdai kormányülésen zöld jelzésűből sárgává kellett minősíteni Spanyolországot, mert az odautazás felelőssége most egy nagyságrenddel megnőtt.

– Ha már utaznak az emberek, akkor inkább a szomszédos országokba menjenek, Szlovákia, Ausztria, Szlovénia és Horvátország rendben van – húzta alá, hozzátéve: sajnos a másik három szomszédos országról ez nem mondható el.

A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy az emberiség rendezettebben fordul rá a járvány második hullámára.

Hozzátette: Magyarországon meglesznek az egészségügy átalakításának lépései, amelyek nagyobb eszközt és lehetőséget nyújtanak a tökéleteshez közelítő védekezésre.

A koronavírus vakcinakutatásai kapcsán Orbán Viktor kiemelte, várhatóan még hónapok telnek el, mire elkészül a hatékony és biztonságos oltóanyag. – Nem akarom az állampolgárokat elkeseríteni, de a vakcinát versenyben fejlesztik, több gyógyszergyár, több kutatóintézet dolgozik egyszerre. Ez jó, mert egymást hajtják. De amikor majd kijön az oltóanyag, akkor vitatni fogják, így nem számolhatunk azzal, hogy világos értékelést kapunk – fogalmazott, megjegyezve, egyelőre annyit tehet az ország, hogy leadja a rendeléseit.

A miniszterelnök felidézte: a kormány ötmillió adag vakcinára kötött le kapacitást. A járvány második hulláma elleni védekezésnél a kabinet nagymértékben támaszkodik majd a nemzeti konzultáción beérkező javaslatokra.

Orbán Viktor arra is emlékeztetett:

augusztus végéig hosszabbították meg a kérdőívek beküldésének a határidejét.

A keddi röszkei határáttörési kísérlettel kapcsolatban a miniszterelnök azt hangsúlyozta, jelentős kockázata van annak, hogy az illegális migránsok behurcolhatják a SARS-CoV–2-vírust – korábban erről beszélt Müller Cecília országos tiszti főorvos is –, ezért minden törvénytelen határátlépést megakadályoznak a hatóságok.

A kormányfő kifejtette, a migráció és a koronavírus-járvány összekötésével nem szabad olyan képet teremteni, hogy minden migráns biológiai bomba, de néhányan valóban azok, és a baj az, hogy nem tudják, kik.

Ezért minden illegálisan belépőre potenciális fertőzőként kell tekinteni

– jelentette ki.

Hangsúlyozta: ez egy túl szigorú kijelentés az „emberi jogi harcosoknak”, akiket ő „libernyákoknak” hív, de szerinte a magyaroknak az önvédelem logikájával kell gondolkodniuk.

Orbán Viktor aláhúzta, azt kérte a belügyminisztertől, hogy a rendőrök és a katonák – ahogy eddig is, ezután is – férfiasan lépjenek fel és állítsanak meg minden illegális határátlépést, mert az már közegészségügyi kockázatot is jelent.

A védekezés szempontjából a legfontosabb, amit minden reggel megnézek, hogy meghalt-e valaki – hangoztatta Orbán Viktor, azt kérve az emberektől, hogy továbbra is vigyázzanak egymásra.

A második – folytatta –, amit megnézek a fertőzöttek száma, és annak területi eloszlása. A harmadik szám pedig a munkaerőpiaci helyzet. Ezzel kapcsolatban egyetlen számra kell mindig figyelni, a ténylegesen dolgozók számára – mutatott rá a kormányfő.

A miniszterelnök elmondta:

ma többen dolgoznak, mint januárban, de kevesebben, mint egy évvel ilyenkor.

– Olyan 30-35 ezres hiányt látok még – fogalmazott, emlékeztetve, azt vállalta a kormány, hogy annyi munkahelyet teremt, amennyit a vírus tönkretesz.

Orbán Viktor szerint jól haladunk, jó esélyünk van arra – ha az ég nem szakad le – hogy az ősz során ez a különbség el fog tűnni, és annyian fognak dolgozni, mint egy évvel ezelőtt.

– 2010-ben a szerintem a választást azzal nyertük meg, és a hitelességemet is az alapozta meg, hogy egymillió munkahely teremtését vállaltam. Kevesebb mint 3,7 millió ember dolgozott akkor, azóta létrehoztunk nyolcszázezer munkahelyet, ilyesmi nagyon kevés országnak sikerült, büszke lehet Magyarország – állapította meg a kormányfő.

Rámutatott arra is, hogy hazánkban egyre többen hiszik el, hogy érdemes dolgozni, érdemes az életet nem segélyre alapozni. Szerinte a következő kormányoknak is ezt a lelkületet kell megőrizni, ez tudja versenyképessé tenni a gazdaságot.

– Ha munka van, minden van – jelentette ki.

A miniszterelnök arra is kitért, hogy a magyar könnyűzene több mint szórakoztatóipar, mivel olyan nemzetközileg sikeres magyar együttesek is vannak, amelyekben a nemzeti karakter erősen megjelenik, ezért ezek a bandák a kultúránk nagykövetei is. Hangsúlyozta:

a kormány a zeneipartól távol maradva támogatja a szektor szereplőit.

Orbán Viktor az unokája születése kapcsán megköszönte a rengeteg gratulációt, amit a gyermekáldás kapcsán kapott a családjuk. Elmondta azt is, hogy a gyermeket Jánosnak hívják.

A miniszterelnök megjegyezte: ha fiúgyerek születik, a magyarok „valahogy mindig bezsonganak”. Hozzátette, úgy kell nevelni a lányokat, hogy meg tudjanak állni a lábukon, versenyképesek legyenek a férfiakkal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.