Szuperszámítógépet telepítenek a Debreceni Egyetemre

Egy ország, térség vagy intézmény versenyképességét alapvetően határozza meg, hogy mennyire nyitott a legmodernebb eszközök és technológiák iránt – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára pénteken Debrecenben, mielőtt elhelyezték a Magyarország legnagyobb szuperszámítógépével kapcsolatos projekt alapkövét a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusán.

Forrás: MTI2020. 10. 16. 16:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Solymár Károly Balázs kiemelte: ahhoz, hogy hasznosuljon egy ilyen szuperszámítógép-beruházás, tudásra, kiépített kompetenciára és felhasználóbarát működésre van szükség, arra, hogy „az alapkő, az alaplap ne csak vas (hardver) legyen, hanem életre tudjon kelni”.

Szijártó Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnöke hozzátette: a szuperszámítógép telepítésével hatmilliárd forint európai uniós forrásból a Debreceni Egyetemen olyan HPC kompetenciaközpont jön létre, amelyhez a tudományos felhasználók mellett a gazdaság szereplői is kapcsolódhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.