Társadalmi nyomásra ment át az atlétikai vb

A Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag támogatta a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezését a korábban a kormánnyal megtárgyalt feltételek alapján. Míg a Momentum a világesemény népszavazásos megfúrásával fenyegetőzik, addig a Főpolgármesteri Hivatal által rendelt közvélemény-kutatás szerint a budapestiek döntő többsége, 53 százaléka szerint a fővárosi vezetésnek támogatnia kell a kormány beruházását.

2019. 11. 28. 8:12
null
Gyulai Márton és Baji Balázs atléták a döntésre várva Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Fővárosi Közgyűlés egyértelműen a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezése mellé állt – jelentette ki Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere azt követően, hogy a közgyűlés hosszú vita után végül egyhangúlag megszavazta, hogy milyen feltételekhez kössék a világverseny megrendezését.

Az elfogadott előterjesztés alapján nem csökkenhet a zöldfelület nagysága, a közösségi célokat is szolgáló beruházásoknak hosszú távon is fenntarthatónak kell lenniük, a finanszírozásnak pedig átláthatónak.

A főváros kitételei között szerepel, hogy a következő öt évben ötvenmilliárd forint támogatás jusson a kerületi önkormányzatoknak az egészségügyi ellátás fejlesztésére az Egészséges Budapest program keretében, és a kormány tartsa fenn korábbi elkötelezettségét a közlekedési célú beruházásokban.

Gyulai Márton és atléták a döntésre várva
Fotó: Havran Zoltán

Ugyanúgy feltételként szabták, hogy vegyék be a tervek közé a budapesti Nagyerdő első ütemét, ami egy százhektáros közpark létrehozását jelentené Észak-Csepelen. Karácsony a parkot Budapest új tüdejének nevezte, csak azt nem vette figyelembe, hogy az uralkodó északnyugati szélirány miatt az új városi erdő maximum Csepelen fejthet ki érezhető hatást.

Karácsony később a Klubrádiónak úgy fogalmazott, hogy a további tárgyalásokon a tegnap megszavazott feltételekhez képest lehet még némi eltérés. A kormány és a főváros a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának decemberi ülésén folytatja az egyeztetést a budapesti fejlesztésekről.

Karácsonyék döntésével szemben a Momentum különvéleményt fogalmazott meg, a párt kilátásba helyezte: ha a kormány december 31-ig nem fogadja el a főváros feltételeit, akkor élesítik a vb-rendezéssel kapcsolatos népszavazási kezdeményezésüket.

Annak, hogy mégis egyöntetű támogatást kapott a vb-rendezés, az is az oka, hogy a Főpolgármesteri Hivatal által tegnap közzétett közvélemény-kutatás szerint a budapestiek többsége, 53 százaléka támogatja a vb-rendezést, az ellenzéki szavazók pedig megosztottak a főváros és a kormány közötti egyezség miatt. Az ezerfős fővárosi felmérést a Závecz Research végezte november 22. és 26. között.

Míg a képviselők a Városházán vitatkoztak, addig az utcán sportegyesületek tagjai tüntettek az atlétikai vb megrendezése mellett. A demonstráció kapcsán a DK kivezényelt gyerekeket, Fidesz-akciót és politikai pedofíliát emlegetett, a Gyurcsány-párt főpolgármester-helyettese, Gy. Németh Erzsébet vizsgálatot helyezett kilátásba, amit a Fidesz közleményben visszautasított, és kiállt a szabad véleménynyilvánítás joga mellett.

A kormány elfogadta Csepel és Ferencváros javaslatait a budapesti atlétikai világbajnokságról – közölte a Miniszterelnökség tegnap reggel, az atlétikai stadionról is döntő Fővárosi Közgyűlés előtt.

A Magyar Közlönyben tegnap Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával megjelent kormányhatározat szerint a kormány áttekintette a két városrész önkormányzatának a sportesemény megrendezésére és az érintett csepeli és ferencvárosi városrészek fejlesztésére, az új szabadidő- és sportparkra és a kapcsolódó közlekedési fejlesztésekre vonatkozó, képviselő-testületi határozatokba foglalt javaslatait, és megállapította, hogy azok egybeesnek a kormány által korábban a Budapest diákváros – déli városkapu-fejlesztési program tárgyában elfogadott döntésekben kifejezett kormányzati szándékokkal.

A kormányhatározat azt is kimondja, hogy a két önkormányzat javaslatait a kormány elfogadja és támogatólag megerősíti. A kormány kötelezte minisztereit, hogy hajtsák végre a két önkormányzat javaslatait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.