Többen tanulhatnak tovább

A tavalyinál háromezer fővel többen, összesen 78 900-an kerültek be a felsőoktatási intézmények ősszel induló képzéseire, ami azt jelenti, hogy a jelentkezők hetven százaléka jó hírt kapott a ponthatárok szerda esti kihirdetésekor. Maximális pontszámra egyetlen alapképzéshez sem volt szükség, ám a Pécsi Tudományegyetem germanisztika szakára így is csaknem lehetetlenség volt bekerülni: 490 pont kellett a sikeres felvételihez. Mintegy 33 ezer fiatalnak sajnos ezúttal nem sikerült, ők a hétfőn induló pótfelvételi során próbálkozhatnak ismét.

Csókás Adrienn
2019. 07. 26. 6:41
null
A leendő hallgatók augusztustól ügyfélkapun keresztül is igényelhetnek diákhitelt Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jobban sikerült az idei egyetemi felvételi a 2018-asnál, háromezerrel többen kerültek be a képzésekre. Bódis József oktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint összesen 78 900 jelentkezőt vettek fel a 112 ezerből. – Az egyetemek, főiskolák nemcsak egy szakmára készítenek fel, hanem az értelmiségivé válás fontos színterei is – emelte ki az államtitkár a ponthatárokról tartott sajtótájékoztatón. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár hozzátette: a felvettek 78 százaléka, mintegy 62 ezer fiatal ingyen tanulhat az állami támogatásnak ­köszönhetően, önköltséget pedig 17 ezer gólyának kell majd fizetnie.

Az elmúlt évekhez hasonlóan most is alapképzésre vették fel a jelentkezők zömét, 54 ezer főt. Osztatlan képzésben több mint hétezren, mesterképzésben tizenegyezren vehetnek részt az ősztől – sorolta. A legtöbb leendő elsőéves az alapképzésben mérnökinformatikus, gépészmérnöki, programtervező informatikus, illetve gazdálkodási és menedzsment szakokra iratkozhat be. Mesterképzésen pszichológia szakra vették fel a legtöbb jelentkezőt, és sokan jutottak be a vezetés és szervezés, valamint a kommunikáció szakokra is.

A maximálisan elérhető ötszáz pontra egyik képzésen sem volt szükség. Ponthatárban a Pécsi Tudományegyetem (PTE) germanisztika alapképzése lett a csúcstartó, ahol 490-nél szabták meg a határt – ezt Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal (OH) felsőoktatási elnökhelyettese mondta a Kossuth rádió reggeli műsorában, hozzátéve: igen magas pontokra volt szükség például a mechatronikai mérnöki (440), valamint az ápolás és betegellátás–gyógytornász (439) szakokon is.

A leendő hallgatók augusztustól ügyfélkapun keresztül is igényelhetnek diákhitelt
Fotó: Teknős Miklós

A legtöbb diák az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) kezdheti meg tanulmányait ősztől, ahová rekordszámú gólyát vettek fel. Második a Debreceni Egyetem, a harmadik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) lett, negyedik pedig a Műegyetem.

A 7500 új hallgatót váró SZTE közölte, több mint ötezren ingyen tanulhatnak náluk ősztől, és mind az orvosi, mind pedig a műszaki, gazdasági, informatikai és természettudományos területeken növelni tudták a felvettek számát tavalyhoz képest. Hozzátették: egyre népszerűbb az egyetemen elérhető Start ösztöndíj, amivel a hátrányos helyzetű járások középiskolásait próbálják magukhoz csábítani.

A Budapesti Corvinus Egyetemre három és fél ezer új hallgató került be, akiknek igen komoly versenyben kellett helytállniuk, mivel az ösztöndíjjal támogatott, nappali tagozatos alapszakokra csak 421 feletti átlagpontszámmal lehetett bejutni. Sőt még az önköltséges képzésekkel együtt is 374 feletti volt az átlagponthatár.

A felvettek több mint nyolcvan százaléka ingyen tanulhat a Nyíregyházi Egyetemen – közölte az elsősorban pedagógusképzéséről híres intézmény, amely 1133 diákot fogad. Mint írták: legnépszerűbb szakjuk az óvodapedagógus, az osztatlan tanári szakok közül pedig a testnevelőtanári és a történelemtanári képzéseik emelkednek ki.

Sikerrel és hallgatói többlettel zárta a felvételit a PTE is, ahová ötezernél is többen kerültek be, elsősorban az orvosi és az ápolói képzésekre, valamint a jogász és a pszichológia szakra.

A felvételizők közel harmada, mintegy 33 ezer fiatal sajnos egyik megjelölt helyre sem jutott be, számukra a pótfelvételi biztosíthat egy második lehetőséget. Aki az elutasító döntés ellen jogorvoslattal szeretne élni, tizenöt napon belül indíthat közigazgatási pert az OH eljárása ellen. Gloviczki Zoltán, az OH elnöke a pótfelvételivel kapcsolatban jelezte: a második körös jelentkezéseket július 29. és augusztus 7. között lehet benyújtani elektronikus úton. A pótfelvételin kizárólag azok vehetnek részt, akiket egyetlen helyre sem vettek fel, és mindenki csak egy képzést jelölhet meg. Rossz hír viszont, hogy a második körben már nem hirdetnek meg minden képzést, és állami ösztöndíjas helyek szinte egyáltalán nem lesznek. A pótfelvételi ponthatárait augusztus 26-án állapítják meg.

Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója a felvételi kapcsán jelezte: augusztus elsejét követően már személyes megjelenés nélkül, ügyfélkapun keresztül is igényelhetik a hallgatói hiteleket azok a fiatalok, akik saját forrásból nem tudják finanszírozni a tanulmányaikhoz kapcsolódó képzési vagy megélhetési költségeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.