Új Airbus helikopterek, új hangárok

Folytatódott az Airbus Helicopters H145M könnyűhelikopterek leszállítása a Magyar Honvédségnek. Év végéig a megrendelt húsz darab gépből tizennyolc már a szolnoki bázison fogja Magyarország biztonságát szolgálni. A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programmal folyamatosan érkeznek Magyarországra a megrendelt modern fegyverrendszerek, műszaki eszközök.

2020. 06. 24. 5:55
null
A korszerű H145M forgószárnyasok egyre nagyobb számban állnak rendelkezésre Forrás: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Honvédség három új Airbus H145M könnyűhelikoptere érkezett meg hétfőn a szolnoki bázisra a németországi gyártótól. A gépek közül kettő kutató-mentő felszereltségű – számolt be a Honvédelem.hu. Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis parancsnoka, Koller József dandártábornok úgy fogalmazott, hogy a Covid-19-vírus miatt csak most érkeztek meg a gépek, de mivel az Airbus-gyár a járvány alatt is folyamatosan termelt, ezért nem két, hanem három darab helikoptert szállítottak le Magyarországra, pótolva az elmaradást. – A korábbi ütemezésnek ­megfelelően, év végéig tizennyolc helikopter fog összesen érkezni – tette hozzá a szolnoki alakulat parancsnoka.

Mint azt a Magyar Nemzet korábban megírta: az első, általános célú (LUH) H145M gépek 2019 novemberé­ben szálltak le a szolnoki helikopterbázison. A 2018-ban kötött szerződés értelmében 2021-ig összesen húsz H145M helikoptert kap a Magyar Honvédség. A szerződésben szereplő húsz darab gépből az utolsó kettő jövőre érkezik meg Szolnokra.

A gyártóval kötött szerződés öt évre szóló logisztikai támogatást, kiképzést, valamint átképzést is tartalmaz. Az elérhető legmagasabb szintű, úgynevezett HForce fegyverzeti rendszer alkalmazására képes új gépek személyszállításra, egészségügyi kiürítésre, kutató-mentő, tűztámogató és felderítő, valamint határőrizeti feladatok ellátására éjjel és nappal egyaránt alkalmasak. A honvédség a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként 16 darab H225M típusú, az Airbus franciaországi gyárában készülő, közepes méretű katonai szállítóhelikoptert is rendelt. Ezek a nagyobb méretű forgószárnyasok 2026-tól a kifutó, még szovjet gyártású Mi-8-as és Mi-17-es szállítóhelikoptereket váltják fel. Az európai hadiipari óriáscéggel való együttműködés eredményeként az Airbus egy új, helikopter-alkatrészek gyártásával foglalkozó kompetenciaközpont beindítását is tervezi Gyulán.

A korszerű H145M forgószárnyasok egyre nagyobb számban állnak rendelkezésre
Fotó: Havran Zoltán

A legújabb helikopterek egészen más körülmények között üzemeltethetők, mint a korábbi, szovjet gyártású eszközök. Az új helikoptereknek egy jövőben felépülő hangárkomplexum nyújt majd végső otthont a szolnoki bázison, addig is a Magyar Honvédség szakemberei megoldották, hogy az érkező, kiterjedt elektronikai rendszerekkel rendelkező, korszerű forgószárnyasoknak megfelelő tárolást biztosítsanak. A Magyar Honvédség Parancsnoksága mérnökeinek, a munkálatok nagy részét végző MH 86. Szolnok Helikopterbázis kijelölt állományának, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonáinak, valamint a sátrat gyártó cég olasz és román szakembereinek közreműködésével már elkészült két darab MT-2 típusú, 45×25 méter alapterületű hangársátor.

A Zrínyi 2026 programmal idén is több új eszköz érkezik a honvédséghez. Júliusban kezdi leszállítani a német gyártó a Leopard 2A4 típusú, kiképzésre szánt harckocsikat, továbbá folytatódik a Magyarországon összeszerelt fegyverek átadása az érintett szervezeteknek. Ezen túlmenően a katonák egyéni felszerelését is modernizálják a Digitális katona program részeként.

Idén ősszel a Magyar Honvédséghez a már meglévő négy mellé újabb négy darab Zlin–242-es kiképző-repülőgép érkezik. Az év vége előtt pedig megérkezik a hadsereg új, 4×4-es páncélozott terepjáró harcjárműveinek első sorozata a török Nurol Makina cégtől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.