Új korszak köszöntött be a Leopárd tankokkal

Mentőövet jelentett a használt Leopard 2A4-esek megjelenése Tatán. Nem csupán egy új eszköz érkezett, de maga a harckocsizó fegyvernem kapott új életet 2020 júliusában, az első négy lánctalpas beérkezésével – derül ki a Honvédelem.hu most indított cikksorozatából.

Munkatársunktól
2021. 05. 22. 7:10
null
20201029 Tata Katonák az újonnan érkezett Leopard 2A4HU típusú harckocsik és az új hangárok átadása alkalmából tartott díszszemlén a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában Magyar Nemzet fotó: Mirkó István (MI) Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenki „tankos” akar lenni – összegezte a haderőfejlesztési program harckocsibeszerzésének talán legfontosabb hatását Horváth Sándor alezredes, az MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. Harckocsizászlóaljának parancsnoka.

A Honvédelem.hu szerint szükség volt és van is az ideális esetben németül már beszélő jelentkezőkre, hiszen

2023-tól a már rendszerben lévő 12 darab Leopard 2A4-es után Európa legmodernebb harckocsijainak számító, vadonatúj Leopard 2A7HU-k is érkeznek Tatára.

A 44 harckocsi mellé szintén Leopard 2-es alvázakra épülő támogató járművek – öt műszaki harcjármű, három hídvető és egy vezető oktató – is érkeznek, mégpedig szintén a legmodernebbek.

A Leopard 2-esekkel újjászületik a harckocsizó alakulat
MTI/Koszticsák Szilárd

Az alezredes emlékeztetett:

maga a harckocsizó fegyvernem majdnem megszűnt, mivel 2007. március 1-jétől egyetlen század maradt belőle, amit a dandár akkori Harci Támogató Zászlóaljába integráltak.

– Ekkor nagyon sok, régi és tapasztalt szakembert, javítókat, kocsiparancsnokokat veszített a szakma, s ennek is köszönhető az a generációs „lyuk”, ami az én korosztályom, illetve a fiatal tisztek, altisztek között tátong – mondta az alezredes. Hozzátette: 2019-ben, amikor átvette a zászlóaljat, 69 fő volt az alegység létszáma, ma pedig 155 fő és még mindig növekszik – köszönhetően a toborzótevékenységnek és persze az új, modern technikának. – Igaz, már magának a lánctalpas megjelenésének is óriási vonzása van, de nekünk is ott kell lennünk mindenhol, rengeteg trükköt be kell vetnünk a sikerért – emlékeztetett a zászlóaljparancsnok.

A lap felhívja a figyelmet, hogy nem szabad elfelejtkezni a zászlóalj jelenleg is hadrendben álló harceszközéről, a T–72-esekről sem. A szovjet eredetű típus szerepe még mindig nagyon fontos és az marad a közeljövőben is. Bár a tatai dandárnál rendszeresített két lánctalpas típus „kortársnak” számít, mégis nagyon sokban különböznek egymástól.

– Új korszak köszöntött be az új vasakkal. A KMW-kiképzés (gyártóvállalat – szerk.) végén volt lövészetünk, ahol pontosan megmutatkozott a pontosságra, az egyszerű és gyors kezelésre, az első lövés találatára „kihegyezett” filozófia. A Leopardnál minden az első lövés pontosságára, az első lövés találati valószínűségére épül fel – mondta Horváth alezredes, hozzátéve: álló helyzetből álló célra, egyszerűen nem kihívás ezzel a harckocsival lőni.

– A mozgásos lőgyakorlatoknál is általában 30-35 kilométeres óránkénti sebességgel haladva lőttünk igen pontosan, ami eddig elképzelhetetlen volt – mondta a zászlóaljparancsnok, hozzátéve: a T–72-essel szemben a Leopard előre vagy tolatva, minden körülmények között, éjszaka is megoldja ezt a feladatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.