Újabb hajmeresztő ötlet: Nem több gyerek, több robot kell

A kormány a nők testét „nemzeti fejlesztési célra” akarja „felhasználni” — értékelte a The New York Timesnak a kormány nemrég bejelentett akciótervét a magyar professzor, nem mellesleg a CEU oktatója. Oxfordi kollégája ennél is továbbmegy a lap hasábjain. Családpolitika helyett az ő receptje az, hogy az európai népesség fogyását az afrikai népesség „többletével” kéne pótolni mindaddig, amíg szükséges. Aztán jöhetnek a robotok.

Nagy Áron
2019. 02. 21. 5:50
null
Vannak, akik úgy gondolják, hogy a technikai fejlődés a válasz a népesedési problémákra (képünk illusztráció) Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nőgyűlölőként igyekeznek feltüntetni a magyar kormány családvédelmi programját szélsőséges véleményformálók a nyugati hírfogyasztók előtt. Mind­eközben Európa demográfiai válságára egyedüli megoldásként az idegenek betelepítését szorgalmazzák. A fentiek­re jó példa, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök hétpontos családvédelmi akciótervének meghirdetését tálalta a The New York Times.

A lap szerzője senkit sem kérdezett meg a kormány és a kormánypártok részéről, de a Nagycsaládosok Országos Egyesületének véleményére sem volt kíváncsi. Megszólaltatta viszont a Soros-egyetem „gender studies” professzorát, Pető Andreát, aki egyébként a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Pető azt állította a családtámogatási rendszer kiterjesztéséről, hogy az a „női test szabályozása”, és hogy a kormány a nők testét „nemzeti fejlesztési célra” akarja „felhasználni”.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a technikai fejlődés a válasz a népesedési problémákra (képünk illusztráció)
Fotó: Éberling András

A nyilatkozó pályafutásáról annyit érdemes megemlíteni, hogy a társadalmi nemek kutatásának eredetileg történelem-népművelés szakos professzora 1987–1991 között az MSZMP politikatörténeti intézetében kezdte építgetni karrierjét, és 1991, azaz a megnyitása óta a CEU oktatója. Az elmúlt években számtalanszor beszélt a külföldi sajtónak a Magyarországon eluralkodó idegengyűlöletről meg arról, hogy szerinte milyen fantasztikus munkát végeztek a nem kormányzati szervezetek a migránsok megsegítésében.

Pető fő területe azonban a gender és a feminizmus témája maradt. Az egyik kollégájával néhány éve Hogyan hallgattatta el a nőket és fojtotta meg az emberi jogokat Lengyel- és Magyarország címmel hosszú cikket közölt a The Conversation oldalán. Ebben azért támadta az Orbán-kormányt, mert szerinte a családok jogát a nők egyéni jogai és érdekei elé helyezi, kiáll a nők szabadságát és egyenlőségét sértő „tradicionális értékek” mellett, valamint a szemére veti, hogy 2011-ben támogatott egy életpárti kampányt, ami a nem kívánt gyermekek örökbeadására buzdított abortálásukkal szemben.

A korábban említett New York ­Times-os tudósításban a CEU-s Pető mellett Sarah Harper oxfordi gerontológus szólalt meg hosszabban. Harper, Petőhöz hasonlóan, egalitárius nézeteket vall, a nyílt társadalmak híve, és ízig-vérig globalistaként a demográfiai válságot mint világproblémát a kontinensek, elsősorban az Európa és Afrika közötti népesedési különbségek kiegyenlítésével kezelné, miként azt számos előadásában és cikkében kifejtette. A receptje tehát az, hogy az európai népesség fogyását az afrikai népesség „többletével” kéne pótolni mindaddig, amíg ez szükséges.

Az oxfordi tudós szerint amúgy se lesz olyan sok emberre szükség a jövőben
Fotó: REUTERS/Francois Lenoir

Tavaly decemberben, karácsony másnapján a The Guardiannak azt a nézetét is kifejtette, miszerint az alacsony termékenységi arányszám kifejezetten örvendetes, mivel minden meg nem született gyermek 58 tonnával csökkenti egy brit család éves üvegházgáz-kibocsátását. Ráadásul – tette hozzá – a robotizáció miatt amúgy is egyre kevesebb emberre lesz szükség a jövőben.

Máskor a BBC-nek pedig arról beszélt, hogy az anyaság stigmatizálja a nőket, a gyerekvállalás pedig nemzetgazdasági szempontból nem jó befektetés, hiszen legalább húsz évet kell várni, amíg felnőnek és munkába állhatnak. Világnézete tehát sokban hasonlít Soros Györgyéhez, talán ezért is támogatja a milliárdos az Oxford Martin Schoolt, amelynek Harper a tagja és rendszeres előadója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.