Van, ahol Dobrev az esélyes

Miután Dobrev Klára komoly felelőtlenségről tett tanúbizonyságot azzal, hogy a járvány közepén kezdett országjárásba, ráadásul hazudott is, amikor azt állította, hogy minden találkozóján viselték a maszkot, a DK-hoz közel álló IDEA Intézet őt hozta ki a baloldal legesélyesebb miniszterelnök-jelöltjeként.

Magyar Nemzet
2021. 03. 11. 5:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az öt potens miniszterelnök-jelölt közül Dobrev Klára 28, Jakab Péter 27, Karácsony Gergely pedig 22 százalékot kapna – közölte az IDEA Intézet, amelynek felmérése szerint Márki-Zay Péter mindössze kilenc-, míg Fekete-Győr András csupán hétszázalékos támogatottsággal bír.

– A közölt arányok a 2021. február végi álláspontot tükröznek – jegyezte meg az intézet a több szempontból is érdekes eredménnyel kapcsolatban.

A lassan két hete készített kutatást ugyanis éppen akkor tette közzé a DK-hoz több szálon kötődő IDEA – egyebek mellett a párt szóvivője, Barkóczi Balázs is itt dolgozott korábban –, amikor kiderült: Dobrev Klára felelőtlenül, a járvány kellős közepén indult országjárásra, hogy polgármesterekkel, illetve helyi DK-s vezetőkkel találkozzon.

Ráadásul miközben Gyurcsány Ferenc felesége az ATV-ben azt állította, hogy minden találkozóján viselték a maszkot, saját magát buktatta le azzal, hogy a közösségi oldalán öt képet is közzétett, amelyek egyikén sem ő, sem tárgyalópartnerei nem viselték a védőeszközt. Így ez történt például Botka László Szeged, illetve Dunaújváros jobbikos polgármesterével, Pintér Tamással is. A miniszterelnök-jelölti alkalmasságát joggal megkérdőjelező felelőtlenségnek és hazudozásnak meg is lett az eredménye: a napokban Dobrev bejelentette, hogy elkapta a koronavírust, karanténban van és nagyon kínozza a betegség.

Dobrev Klára gyakorlatilag a fél országot végigfertőzhette.
MTI/Mohai Balázs

Az IDEA kutatásának eredménye azért is furcsa, mert

Fekete-Győr András nyolcszázalékos támogatottsága kevesebb, mint ahányan magára a Momentumra szavaznának: a formáció még az intézet saját kutatása szerint is tíz százalékon áll a biztos szavazó pártválasztók körében.

A Fekete-Győrt éppen csak megelőző Márki-Zay Péter pedig nemrég az ATV-ben adott hangot azon véleményének, hogy ha Dobrev nyer a baloldali előválasztáson, úgy Orbán Viktor marad a miniszterelnök. Ami pedig Karácsony Gergelyt illeti: a Medián ugyancsak februárban készített kutatása szerint a főpolgármester toronymagasan (39 százalékkal) vezetett, őt Jakab Péter (32) követte, és csupán a harmadik helyen szerepelt Dobrev Klára (25). A napokban pedig a Publicus Intézet is arról számolt be, hogy az ellenzéki szavazók 84 százaléka voksolna jövőre a baloldali pártok közös listájára, ha Karácsony Gergely lenne a miniszterelnök-jelölt.

Mindeközben – a székely szabadság napján – Gyurcsány Ferencék újra gőzerővel rontottak neki a határon túli magyaroknak.

„Jönnek! Felvenni a nyugdíjat, vásárolni, és a hírek szerint oltakozni is” – mondta Vadai Ágnes online sajtótájékoztatón. A DK alelnöke szerint elsősorban Kárpátaljáról érkeznek külhoniak oltakozni. A határon túli magyarok elleni támadásból Arató Gergely kivette a részét. „Mi nem tartjuk igazságosnak emberek kezébe adni a döntést a haza sorsáról, akik soha nem éltek itt, nem itt nevelnek gyereket, nem itt fizetnek adót, és semmilyen formában nem viselik a döntésük következményét” – írta közösségi oldalán a DK országgyűlési képviselője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.