Várakozáson felüli sikert ért el eddig a családvédelmi akcióterv

Az adatokból kiderül, hogy sikeresnek tekinthető a családvédelmi akcióterv első fél éve. A vártnál többen igényelték a támogatásokat az első hat hónapban, így már feltehetőleg több százezer érintettnek sikerült segítséget nyújtani. A nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye és a babaváró támogatás a legnépszerűbbek. Ezeket együttesen már több mint hetvenezren igényelték.

Csekő Imre
2019. 12. 18. 6:14
null
Az autóvásárlási hozzájárulás is népszerű, több mint húszezren használhatják fel Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Izgatottak vagyunk, mert szeretnénk már látni, hogy a gyakorlatban hogyan valósul meg mindaz, amit elképzeltünk, hiszen a családvédelmi akcióterv számos pontjára nincs nemzetközi precedens – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a családvédelmi akcióterv elindításakor Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára még július 1-jén. Azóta kiderült, sikeresek az új intézkedések, hiszen sok esetben meghaladta az igénylések száma az előzetes várakozásokat. A családvédelmi akcióterv legnagyobb érdeklődéssel várt eleme a babaváró támogatás volt. A tízmillió forintos – három gyermek születése esetén vissza nem térítendő – szabad felhasználású hitelre ezért felülről nyitott keretet biztosított a kormány.

November 18-án Novák Katalin egy parlamenti felszólalásában már bejelenthette, hogy a babaváró támogatásra benyújtott igénylések száma meghaladta az ötvenezret, ami – lévén a konstrukciót házaspárok igényelhetik –, százezer fiatalt érint. A Magyar Államkincstár adatai szerint december 14-ig 56 784 esetben igényelték a babaváró támogatást, és ebből 44 663 esetben már megtörtént a szerződéskötés. A döntő többség a legmagasabb, tízmillió forintos támogatást igényli. A szerződések 86,8 százalékát kötötték erre az összegre. A babaváró támogatásra eddig összesen 429,9 milliárd forintért kötöttek szerződést, ami azt jelenti, hogy átlagosan 9,63 millió forintos támogatást kaptak az igénylő házaspárok.

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásáról nyáron még azt lehetett olvasni, hogy 2022-ig akár 14 ezer család is igénybe veheti a konstrukciót. Ehhez képest már idén novemberben átlépte a húszezret az igénylők száma. Mivel nagycsaládokról van szó, kijelenthető, a támogatás eddig mintegy százezer embert érintett. A Magyar Államkincstár adataiból kiderül, hogy összesen 22 371 kérelmet adtak be a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására – a kincstárhoz elektronikus és postai úton, illetve személyesen vagy a kormányablakon keresztül – december 14-ig.

Az autóvásárlási hozzájárulás is népszerű, több mint húszezren használhatják fel
Fotó: Mirkó István

A támogatásról már 14 948 esetben megszületett a határozat, és a beérkezett adásvételi szerződések száma meghaladja az ötezret. A legnépszerűbb típus eddig a Dacia Lodgy, amely a piacon elérhető legolcsóbb hétüléses személyautó. A vásárlók 25,3 százaléka ezt a gépkocsit választotta. Az adatok szerint a Magyar Államkincstár 7,1 milliárd forintot fizetett ki a támogatásra, tehát átlagosan 2,48 millió forintot kaptak az igénylők, ami lényegé­ben a maximálisan megítélhető összegnek felel meg.

A jelzáloghitel-elengedés esetében évente hét-nyolcezer igényléssel számoltak előzetesen. A ­Pénzügyminisztérium december 7-i adatai szerint összesen 11 473 kérelem érkezett be erre a konstrukcióra, amelyből ­6719-et nyújtottak be július 1. után. Eddig 6400 esetben született támogató határozat, átlagosan 1,561 millió forint összegben.

A kibővített csok-kölcsön esetében a kormány előzetesen évente 12-13 ezer igénylővel kalkulált. A Pénzügyminisztérium október végén összesített adatai szerint – tehát négy hónap alatt – a benyújtott kölcsönkérelmek összesített száma 4357 volt. Összesen 38,2 milliárd forintot tesz ki a kölcsönkérelmek összege, ami átlagosan 8,8 millió forintot jelent családonként. Ugyanebben az időszakban 3491 falusi csok kérelem érkezett be, és már 1797 esetben kötöttek szerződést. A falusi csok címén kifizetett kölcsönök összege együttesen 9,9 mil­liárd forintot tesz ki.

Kevesebb mint fél év alatt tehát összesen több mint kilencvenezer igénylés érkezett a családvédelmi akcióterv támogatásaira. Ez több százezer érintett magyar állampolgárt jelent, akik már részesültek vagy a jövőben részesülni fognak az akciótervből elérhető forrásokból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.