Varga Judit Luxembourgban: „Világok harca zajlik”

– A Magyarországgal kapcsolatban Sargentini által emlegetett veszélyek sosem következtek be, ez annál nyilvánvalóbb, minél tovább tart a hetes cikkely szerinti eljárás – mondta Varga Judit újságíróknak Luxembourgban, az Általános Ügyek Tanácsának keddi ülését követően. Az igazságügyi miniszter szerint a pedofília elleni magyar törvény noha visszhangot kapott az ülésen is, a magyar kormánynak legitim véleménye, hogy a családok védelme, a gyermekek háborítatlan fejlődésének a biztosítása kötelesség. – Világok harca zajlik, itt már nem a jogról van szó – összegezte az eljárást a tárcavezető.

Judi Tamara (Luxembourg)
2021. 06. 22. 19:52
null
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sajnálom, hogy Európát ma a liberális gőzhenger tartja nyomás alatt. A magyar kormánynak legitim véleménye, hogy a családok védelme, a gyermekek háborítatlan fejlődésének a biztosítása kötelesség. Ezt nem lehet kivenni a családok kezéből, nem lehet alávetni lobbicsoportok befolyásának

– nyilatkozta Varga Judit újságíróknak az Általános Ügyek Tanácsának luxembourgi ülését követően kedden. A miniszterek a tanácskozáson a lengyel és a magyar hetes cikkely szerinti eljárásokban tartottak meghallgatásokat. A magyar esetben terítékre került a nemrég az Országgyűlés által elfogadott pedofília elleni törvény is. Az igazságügyi miniszter elmondása szerint az ülésen angolul is ismertette a törvény szövegét az uniós kollégákkal, tehát a jogszabályt immár „az nem érti, aki nem akarja”.

A Benelux államok kezdeményezésére Luxembourgban született egy közös nyilatkozat is, amely elítéli a magyar jogszabályt, mondván: az megbélyegzi az LMBTQ-közösséghez tartozó személyeket. A dokumentumhoz az ülés végéig összesen tizenhárom, zömében balliberális vezetésű ország – például Finnország, Franciaország, Dánia – csatlakozott. (Az aláírók között van az elvben konzervatív vezetésű Németország is – a szerk.) Ezzel kapcsolatosan Varga Judit rámutatott: korábban is láttunk hasonlóképpen megalapozatlan uniós deklarációkat, nemrég például a koronavírus első hulláma alatt, a hazai védekezéssel összefüggésben. –

Magyarországon a diszkriminációmentességet az alaptörvény biztosítja.

Bármelyik társadalmi csoport elleni diszkrimináció a hatóságok, az állami szervek fellépését vonja maga után – fogalmazott az igazságügyi miniszter, aki szerint az említett deklarációban is álhírek keltek szárnyra, miközben a törvény a véleménynyilvánítás szabadságát is teljes mértékben tiszteletben tartja.

Varga Judit igazságügyi miniszter a luxembourgi ülésen Fotó: Facebook

A hetes cikkelyes eljárásról szólva elmondta: „Csaknem három éve vagyunk ebben az eljárásban, mára kibújt a szög a zsákból. A jogi természetű vitákat, amelyek korábban felmerültek az unió és Magyarország között, tisztességes eljárások során már tudtuk rendezni.

A jogi köntösbe bújtatott politikai, ideológiai nézetkülönbségek viszont sosem fognak nyugvópontra jutni, hiszen ilyen a természetük. Világok harca zajlik, itt már nem a jogról van szó

– hangsúlyozta a tárcavezető. Elmondta azt is: mivel Magyarország politikai ellenfelei „nagyon is szeretik” a hetes cikkely szerinti eljárást, jelenleg nem lát arra vonatkozó politikai akaratot, hogy bármelyik irányba kifusson a folyamat. „Természetesen az eljárás dinamikája EU-elnökségenként változhat. Mi ennek állunk elébe” – tette hozzá.

A Magyar Nemzet kérdésére, miszerint lehetséges-e az „új„ ügyek alapján újabb hetes cikkely szerinti eljárás indítása, Varga Judit elmondta: ennek lehetőségéről nem esett szó az ülésen, de immár valóban olyan témákról beszélgetnek a tagállamokat tömörítő tanácsban, amelyek eredetileg nem voltak részei az eljárást megalapozó Sargentini-jelentésnek.

A folyamatot lényegében „karácsonyfa módjára színesítik, díszítik”

– A hetes cikkely arra jött létre, hogy azonnali veszélyeket hárítson, farkast márpedig nem lehet három éven keresztül kiáltani. A jelentésben vizionált, Judith Sargentini által emlegetett veszélyek sosem következtek be. Ez annál nyilvánvalóbb, minél tovább tart a hetes cikkely szerinti eljárás – húzta alá az igazságügyi miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.