Vidékre költöztek az illegális gyorsulási versenyek

A kijárási korlátozások enyhítésével együtt újra megjelentek az utakon az éjszakai gyorsulási versenyek kedvelői. A rendőrség összehangolt akciókkal, más hatóságokkal együttműködve még a versenyek megkezdése előtt véget vetett az életveszélyes szórakozásnak.

Forrás: police.hu2020. 06. 10. 15:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június első hétvégéjén Békéscsabán előzték meg a rendőrök, hogy egy közútnak számító területen illegális gyorsulási versenyen mérjék össze autóik erejét a sufnituningolás művészei. Május 20-án, a vidéki területekre vonatkozó veszélyhelyzeti kijárási korlátozások enyhítésével Szegeden próbálkoztak az amatőr versenyzők, ott sem jártak sikerrel. A rendőrök, ismerve a gyorsulók szokásait, nem csak az autókat ellenőrizték, az alkohol és a drogteszteket is elővették a közösségi oldalakon meghirdetett versenyek helyszínein.

A veszélyhelyzeti korlátozásokat előbb vidéken csökkentette a kormány, Szegeden már öt nappal rá, május 25-én megpróbálkoztak a gyorsulók, köztük fővárosiak is, akik az akkori rendelkezések értelmében nem is mehettek volna a Tisza parti városba. A tuningolt járművek és tulajdonosaik a szegedi Expo területén gyülekeztek, de a versenyt nem tudták megkezdeni, a közösségi oldalakat figyelő rendőrségi felderítők rájöttek a szervezkedésre. A Szegedi Rendőrkapitányság járőreinek ellenőrzése után 13 autó forgalmi engedélyét vonták be, 18 másik autót műszaki vizsgára köteleztek.

Június 5-én egy Békéscsabán szerveződő gyorsulási verseny jutott a rendőrség tudomására. Az akcióra kábítószer kereső kutyát és orvos szakértőt is vittek, mert olyan információk is felbukkantak, hogy a gyorsulók közt drogárusok is megjelenhetnek. A rendőrök hat fiatalt állítottak elő azért, mert a gyanú szerint kábítószert fogyasztottak, közülük négyen így vezettek autót, ketten utasok voltak. ind a hat fiatal ellen büntetőeljárás indult. Az ellenőrzés végző szakértők öt autót soron kívüli műszaki vizsgálatát rendelték el a helyszínen, négy gépkocsi forgalmi engedélyét a közlekedési hatóság bevonta, egy járművet pedig a szakemberek műszaki vizsgára rendeltek be. Az átalakított autók vezetőivel szemben szabálysértési eljárás indult, így a szigorított vizsga és a rendőri eljárás végeredményeként akár 250 ezer forintos is lehet majd az illegális verseny költsége egy-egy sofőrnek.

A fővárosban leginkább Angyalföldön, a Váci úton és Újpest külső részén, a káposztásmegyeri lakótelep melletti négysávos Óceánárok utca aszfaltján, illetve Rákospalotán egy bevásárlóközpont közelében gyülekeznek a lóerő és sebesség megszálltjai. A XIII. kerületi rendőrkapitányság járőrei a IV., a X. és a XV. kerületi rendőrkapitányság rendőreivel egyeztetve 2019-től szoros együttműködésben léptek fel a lakók nyugalmát zavaró, a közlekedés biztonságát veszélyeztető illegális versenyek és versenyzők ellen, melyben a BRFK közlekedésrendészeti főosztállyal, a kerületi közterület-felügyeletek, polgárőrök, valamint a közlekedési hatóság műszaki ellenőrei is részt vettek.

A csapat tagjai február 22-én éjjel 472 autót és utasát ellenőrizték Újpesten és a XV. kerületben, ez volt a szezonnyitó verseny, a koronavírus miatt elrendelt kijárási korlátozások miatt Budapesten nem volt több interneten, közösségi oldalakon, illetve a megszokott helyszínekhez közeli benzinkutakon szombat esténként spontán szerveződött verseny.

Egy ilyen komplex ellenőrzésnél a rendőrség vizsgálja a sofőrök vezetői engedélyét, ittasságát, droghasználatát, az egyéb közlekedési szabályok – biztonsági öv használata, sebességtúllépés – betartását, illetve a járművek tulajdonjogát. A műszaki ellenőrök az engedély nélküli, a motor teljesítményét, a futóművet érintő átalakításokat veszik górcső alá, ha ilyet találnak, elveszik a forgalmit, az autó csak szigorított műszaki vizsga után kapja vissza a rendszámát.

A rendőrség közleménye szerint a továbbiakban is kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a szabálytalanul közlekedőket kiszűrje a forgalomból. Az előírásokat megszegők nemcsak saját magukat, hanem közlekedő partnereiket is veszélyeztetik, műszaki hibás, vagy átalakított járművekkel zavarják a polgárok nyugalmát. A rendőrség a mindennapos közlekedési ellenőrzések mellett változó időpontokban, helyszíneken a jövőben is tart majd hasonló fokozott ellenőrzéseket és a rendőrök a szabálytalanul, balesetveszélyesen közlekedők ellen határozottan, következetesen fognak fellépni.

Az első utcai gyorsulási versenyeket az 1950-es években szervezték meg az Egyesült Államok útjain, 2010 után a Halálos iramban filmek után jött ismét divatba. Magyarországon 1997-ben intézkedett először a rendőrség szervezett illegális gyorsulási versenyek miatt, akkor Óbudán, a mostani televíziós központ környékén száguldoztak az amatőr versenyzők. Akkoriban olyan népszerű lett a versenyzés, hogy megpróbálták szervezett, biztonságos körülmények közé terelni, zárt utakra, rendőrrel, mentővel, orvosi személyzettel, versenybírókkal, de az ötlet nem vált be. Nem csak azért, mert a versenyzők és a nézők jobban szerették a spontán viadalokat, sok versenyző érthető okok miatt nem szívesen jelent meg ott, ahol rendőr is volt a közelben. A rendőrség tapasztalatai szerint az illegális gyorsulási versenyekhez lopott autó-alkatrészek eladása, kábítószer-kereskedelem is kapcsolódott, az ebben érintettek ezért sem kértek a nyilvánosságból.

 

Halál karantén idején

Április 11-én, a kijárási korlátozásokat megszegve mérte össze autója erejét két helyi férfi Szigetvár belterületén. A gyorsulási verseny közben az egyik autós egy vétlen, szabályosan közlekedő autóba rohant. A vétlen személygépkocsi vezetője, aki a versenyről nem is tudott, a helyszínen életét vesztette. A rendőrség halálos közlekedési baleset okozása miatt indított eljárást a baleset okozója és a másik illegális versenyző ellen.

Hét év Magyarországon, életfogytiglan Berlinben

Hét év börtönbüntetésre ítélte a bíróság jogerősen azt a budapesti férfit aki 2017. március 18-án részegen, illegális gyorsulási verseny közben halálos balesetet okozott a budapesti Szentendrei úton. Egy 21 éves fiatal kajakos, Janza Richárd és egy másik fiatal életét vesztette, amikor O. Á. Mercedes sportkocsijával 170 kilométeres sebességgel belerohant a két vétlen fiatal autójába, miközben az szabályosan megállt egy közlekedési lámpa tilos jelzésénél.

Németországban életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek két autóst, akik Berlinben, piros lámpákon áthajtva 160 kilométeres sebességgel száguldozva halálra gázoltak egy gyalogost még 2017 februárjában. A 25 és 28 éves férfiak esetében a német bíróság példát statuált, s nem közlekedési baleset, hanem emberölés miatt indított eljárást.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.