Vigyázz otthon! Hangos mesekönyvek gyermekeknek és szüleiknek

A nemzetközi példák nyomán fölröppent, hogy a járvány miatti korlátozások következtében megnőtt itthon is a háztartási, azon belül a gyermekbalesetek száma. Kiderült, hogy ez nem igaz. Fegyelmezettek vagyunk a pandémia alatt etekintetben is. Ettől függetlenül az otthonunk veszélyes üzem, főleg a gyermekek számára. Nógrádi Gábor író azért tette 15 mesekönyvét ingyenesen hozzáférhetővé a youtube-on, hogy a gyerekek figyelmét felhívja számukra érthető nyelven a mindennapokban rájuk leselkedő veszélyekre.

2020. 05. 20. 18:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több a háztartási baleset a Corona-válság idején – írja a Salzburg24.at hírportál, hozzátéve: Ausztriában még normál körülmények között is naponta 845 (évente 308 ezer) háztartási baleset történik.

A Consumer Report (Fogyasztók Magazinja) angol nyelvű, független, fogyasztóvédelmi szakportál arra figyelmeztet, hogy az otthoni sérülések veszélye nagymértékben növekszik, amikor a szigorú utasítások értelmében otthon kell maradni.

The Guardian pedig úgy vélekedik, hogy az Egyesült Államokban a gyermekekre leselkedő elsőszámú veszély nem az olyan fertőzés, mint az influenza, hanem az otthoni balesetek. Évente 12.000 halálos otthoni gyermekbaleset és 9,2 millió kórházi kezeléssel végződő sérülés történik az USA-ban.

A Chicago Tribune szerint a pandémia alatt a legtöbb sérülés abból adódik, hogy az emberek a ház körül barkácsolnak, tesznek, vesznek, hogy ne unatkozzanak. Sokan nem kérnek azonnal orvosi segítséget, ami megnehezíti a kezelést.

A nemzetközi példák nyomán itthon is fölröppent, hogy a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások következtében megnőtt a háztartási, azon belül is a gyermekbalesetek száma. Kiderült, hogy ez leginkább csak városi legenda. Fegyelmezettek vagyunk a pandémia alatt otthon is.

Csató Gábor, Országos Mentőszolgálat főigazgatója az Inforádióban egyebek mellett arról is beszélt, hogy a kijárási korlátozások ellenére az otthoni balesetek száma érdemi növekedést nem mutatott. 3-5 százalékot emelkedett ugyan az otthoni gyerekbalesetek száma két héten keresztül, de végül az is visszatért a tavalyi trendhez. Vagyis az látszik, hogy az otthon lévők is fegyelmezetten teszik a dolgukat.

Ez is azt bizonyítja, hogy az állampolgárok rendkívül fegyelmezetten viselkedtek a kijárási korlátozások alatt is, otthon vigyáztak magukra és egymásra, ennek köszönhető, hogy sikerült megfékezni a járvány első szakaszát. Persze mindettől függetlenül az otthonunk veszélyes üzem, főleg a gyermekek számára, amit a felnőtteknek meg kell értetni velük.

Nógrádi Gábor, Janikovszky Éva-díjas író ezért tette 15 mesekönyvét ingyenesen hozzáférhetővé a youtube-on képes hangoskönyvek formájában. A meséket az író fia, Gergely mondja el. A Vigyázz otthon! sorozat valamennyi mesekönyve a gyermekek figyelmét hívja fel számukra érthető, gyermekirodalmi nyelven a mindennapokban rájuk leselkedő veszélyekre.

Ízelítő a Vigyázz otthon! sorozatból

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.