időjárás 7°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Bordás Péter tervei szerint épülhet meg a hajdúnánási MotoGP-pálya

Forrás: Autó-Motor
2021.03.22. 19:47
borítókép

Kihirdették az eredményt, ami szerint a BORD Építész Stúdió javaslata alapján építik meg az újdonságot.

Hajdúnánás mellett épül fel a legújabb magyarországi versenypálya, március 19-én pedig a tervpályázat győztesét is megnevezték, a BORD Építész Stúdió lett a befutó. Most indul majd a tervek részletes kidolgozása, még az idén sort kerítenek az alapkőletételre, az építésre jövőre kerül sor.

A versenypályával együtt kapcsolódó létesítmények is megépítésre kerülnek, úgymint szálloda, konferencia- és tréningközpont, valamint supermoto/dirt track és egy krosszpálya is lesz majd a létesítményben.

A MotoGP versenyzői munka közben
Fotó: MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia

A pálya üzemeltetője Kelet-magyarországi Versenypálya Kft. lesz, amely a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. tulajdona, évi 200 rendezvénynappal számolnak.

A MotoGP-szervező Dorna Sportsszal megkötött megállapodás értelmében 2023-ban kerül majd sor az első MotoGP-futamra a hajdúnánási pályán, és tárgyalnak már a Superbike-sorozat Magyarországra hozásáról is.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia

Magyarországra érkezik a MotoGP, aláírták a szerződést

A szerződést Carmelo Ezpeleta, a nemzetközi jogtulajdonos Dorna Sports első embere és Pacza József, a Kelet-magyarországi Versenypálya Kft. ügyvezetője írta alá. Talmácsi Gábor, aki 2007-ben a 125 köbcentis kategória világbajnoka volt, elmondta, nagyon szomorú, amiért neki nem adatott meg, hogy hazai közönség előtt versenyezzen, ám bízik benne, lesz olyan fiatal és tehetséges magyar motoros, aki itthon élvezheti a szakértő magyar közönség biztatását.

Talmácsi a király kategóriában is versenyzett, amely tehát 2023-tól költözik Magyarországra. A MotoGP-ben 2009-ben indult a legsikeresebb magyar motoros, aki tizenkét futamon 19 pontot szerzett, de dobogóra nem állt. Leendő utódjainak erre hazai pályán is lehetőségük lesz: a 65 milliárd forintból épülő hajdúnánási MotoGP-pálya a Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza háromszög súlypontjában helyezkedik majd el, és jelentős mértékben hozzájárul a térség gazdasági, turisztikai fejlődéséhez.

Nem ez lesz az első alkalom, hogy Magyarországon MotoGP-futamokat rendeznek. Hivatalosan eddig kétszer volt hazánkban verseny, mindkét alkalommal a Hungaroringen. Az elsőt 1990 augusztusában, majd a következőt egy év kihagyással, 1992 júliusában rendezték meg.

Tovább