időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

Az egekben a nemesfémárak, nagyon lopják a katalizátort

Forrás: Autó-Motor
2021.06.22. 18:18
borítókép

Hatalmas a kereslet a régebbi autók nemesfémet tartalmazó katalizátorai iránt, ami felpörgette a lopásokat.

Futótűzként terjedt a hír az év elején: oldalára borítottak egy autót a debreceni Tócóskertben, de nem huligánok hőbörgéséről vagy garázdaságról volt szó, hanem kitervelt akcióról. A kisautó alól ugyanis barbár módon vágták ki a katalizátort. Februárban az Angyalföld térről érkezett bejelentés, ekkor a rendőrök felfigyeltek egy gyanús járműre, ami menekülőre fogta. Az üldözés Nyírábrány közelében ért véget, miután az elkövetők nekihajtottak egy rendőrautónak, majd futásnak eredtek.

Az előállításuk után kiderült, hogy a gyanú szerint a trió több, Debrecenben történt katalizátorlopással és autófeltöréssel is kapcsolatba hozható volt. A meneküléshez használt autót a rendőrök átkutatták, abban akkumulátoros flexet és egyéb eszközöket találtak. – Nem vagyok meglepve a témafelvetésen – jegyezte meg a beszélgetés elején Taskó Rodrigó, autóbontással foglalkozó vállalkozó.

– Érdemes az alapokkal kezdeni: minden befecskendezéses járműben, nagyjából a nyolcvanas évektől napjainkig, legyen az benzin- vagy dízelhajtás, kötelező a katalizátor megléte, lényegében ez a berendezés felel a kipufogógázok közömbösítéséért – tudatta Taskó Rodrigó. Ezekben a katalizátorokban jellemzően három nemesfém: a ródium, palládium és platina található meg változó arányban. Ezen nemesfémek világpiaci ára az elmúlt öt évben meredeken emelkedett, de egy-másfél éve olyan kiugró drágulás állt be, amelyre az illegális piac is felfigyelt.

Jól jellemzi az értéknövekedést az a tény, hogy egy gramm ródium jelenleg 180 ezer forint körül mozog a tőzsdén. Ahogyan változik az ár, jellemzően úgy figyelhetőek meg kilengések a lopások területén is – mondta el a szakember.

Hatalmas a kereslet a régebbi autók több nemesfémet tartalmazó katalizátorai iránt
Fotó: Pixabay

A legnagyobb pácban azonban a hibrid hajtású autósok vannak, szűkítve a kört a Toyota Priusosok. – A Prius katalizátorok a legértékesebbek a piacon, ezekért akár ötszázezer forintot is elkérnek, ráadásul az autó kialakítása is olyan, hogy az alkatrészt könnyen hozzáférhető helyre tették a japán mérnökök, ezzel tovább tetézve a bajt. Tudok olyan esetet, hogy a fővárosban egy éjszaka alatt hét Toyotát szabadítottak meg a katalizátorától, ráadásul mindezt egy bizonyos kerületben – mondta el Taskó. Az autóbontással foglalkozó szakember nem mellesleg pont a felfutó nemesfémárak okán bővítette vállalkozását katalizátorfelvásárlással. – Nem túlzás kijelentenem, ma az országban tízezres nagyságrendben foglalkoznak feketén a katalizátorok adásvételével, ezzel is elősegítve az illegális beszerzést és a lopásokat. Hozzánk csak nyilvántartásba vétel mellett adható le ilyen alkatrész, amelyről fotó is készül, így a visszaellenőrzés adott – tudatta a vállalkozó, majd folytatta. – Mára tíz autóból nyolc úgy érkezik be, hogy nincs alatta katalizátor, ez is arra utal, hogy az eladók is tisztában vannak ennek értékével. Ezzel együtt a „hamisítás” is egyre gyakoribb, megesik, hogy a kerámiabetétet – ami a nemesfémet is tartalmazza – kiszedik a katalizátorból, majd kitöltik valamilyen más anyaggal, amiről az avatatlan szem nem veszi észre, hogy átverték – mondta. A problémára több cég is szakosodott már, különböző megoldásokat, védőpajzsokat kínálnak, amelyek jó szolgálatot tehetnek, bár a legtöbb autós akkor gondolkodik el a védekezésen, ha már kár érte.

Az eredeti cikket IDE kattintva olvashatják!

Hamarosan hatótávnövelőként tér vissza a Wankel-motor a japánoknál

Lehet, hogy épp most nem kínál Wankel-motoros autót a Mazda, de a gyárában még mindig készít alkatrészeket és komplett 13B erőforrásokat.

Tovább...