időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Egy tárgy, egy történet: a lámpa, ami maga a Szaturnusz bolygó

Forrás: Lakáskultúra
2020.12.28. 12:53
borítókép

Egy különleges stílusú asztali lámpa története, mely az űrkorszakot idézi.

A 20. század számomra legkedvesebb korszakáról gyermekkorom távoli világai jutnak eszembe: az űr a legvégső határ, a messzi-messzi galaxisok, és persze a Mézga család futurisztikus felhőkarcolóban lakó Köbükije. Természetesen ez divatos nevén a space age, közismertebb nevén az űrkorszak.

A használati tárgyban formát öltött csillagászat
Fotó: Madarász Magdolna / LAKASKULTURA.HU

Az 1960-as években mámorító perspektívaként nyílt meg az ember számára az űrutazás lehetősége, amely hatással volt mindenre és mindenkire. A lányok uniformis jellegű miniruhákban jártak, a designerek elképesztő, addig elképzelhetetlen alakzatú tárgyakat álmodtak. Központi elemmé vált a gömb, az íves és áramvonalas forma. A világítótestek izgalmas korszaka ez, hiszen a világos és a sötét örök kontrasztja vegyül az életet adó fény és az anyag találkozásának csodájával.

Íves és áramvonalas forma
Fotó: Madarász Magdolna / LAKASKULTURA.HU

Ez a lámpa maga a Szaturnusz bolygó. Hatalmas üveggömb testén áttetsző fény sejtelmesen csillantja meg az anyagban rejlő gáz buborékokat, utalva ezzel naprendszerünk hatodik bolygójának gáznemű légkörére. Óriás ernyőjén a Szaturnusz gyűrűi. Impozáns méretével, finom, tejkaramell színvilágával a hatalmas világűr egy végtelenül kellemes leképződése alakul ki.

Érdekes, hogy Németországban készült a Peil & Putzler vállalat kivitelezésében. A patinás cég a századelőn alapított Peil üvegkészítő üzem, valamint a Putzler és fia által jegyzett lámpakészítő manufaktúra egyesülésével jött létre 1947-ben. Fénykoruk az 1950-es és ’60-as évekre esett, amikor neves tervezők bámulatos darabjait készítették ötvözve a lámpakészítés és az üvegfújás művészetének hagyományait.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Egy tárgy, egy történet: Mazzega fali lámpa

Érdekességek és történetek a 20. század lakberendezésének világából: Madarász Magdolna, a Forma Boutique tulajdonosa mesél a múlt század különlegességeiről egy-egy példával illusztrálva – ezúttal egy lámpáról, amely az olasz elegancia és kifinomultság megtestesítője – írja a lakaskultura.hu.

Tervezőkről és nevekről írni komoly felelősség, mert csak megalapozott dolgokat mondhatunk. Így tehát kutatásba fogtam, és alaposan utánaolvastam mindannak, amit most leírok. Sokáig tartott, mert az olaszok nem csak szakmai titkaikat rejtegetik, de ipartörténetük is nehezen kibogozható és ez a most bemutatott Mazzega lámpa esetében is így van.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.