időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo

Bohém harmónia távol a világ zajától

Forrás: Lakáskultúra
2022.09.24. 07:56
borítókép

Érintetlen természeti környezetben, egy eldugott romániai faluban.

A főutaktól távol eső, festői vidéken járunk, Bihar megyében, a Király-erdő északkeleti vonulatainak közelében. Az alig ezerfős Kőrösbánlaka magával ragadó szépségű település, tökéletes menedéket jelenthet azok számára, akik pihenésre, feltöltődésre és a természetközeli élet megtapasztalására vágynak. Adriana Beca építész 2020-ban vásárolta meg a lankás hegyoldalban fekvő telket az 1950-es években emelt faházzal és a hozzá tartozó gazdasági épülettel. Ebből alakította ki a feltöltődésre tökéletesen alkalmas, rusztikus otthon jegyeit magán viselő házat – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

Újragondolt, megőrzött múlt

A majd hetvenesztendős épület meglehetősen leromlott állapotban volt, de a tulajdonos – mint kreatív szakember – kihívásként élte meg a felújítást, és örült, hogy minden részletében saját igényeihez, ízléséhez igazíthatja.

 A munkálatok során kicserélték az ajtókat, ablakokat, és új padlóburkolat került minden helyiségbe. 

A faházat téliesítették, szigetelték a falakat, sőt a tetőt is felújították. A régi mennyezetet elbontották, a padlást megszüntették, így láthatóvá vált az eredeti fedélszék, a belső tér egésze pedig levegős, átlátható és világos lett.

A funkciók elosztásán is változtattak: a földszinten a kellemes nappali és az étkező-konyha osztozik, emellett a korábban komfort nélküli házban kialakítottak egy fürdőszobát. 

A ház közepén található a méretes, fűtésre és főzésre egyaránt alkalmas kályha, mellette egy télen kellemesen meleg, fűtött lépcső vezet a tetőtérbe. A tágas, új terasz amely a konyhából közvetlenül is megközelíthető, a régi tornácot pedig beépítették: itt egy meghitt, pazar panorámájú olvasósarkot hoztak létre. A tetőtérben található két alvósarok 3-4 ember számára biztosít kényelmes éjszakai pihenést.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)