időjárás 4°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Felújítás: hogyan kerüljük el a kellemetlen meglepetéseket?

Forrás: Lakáskultúra
2022.09.26. 09:36
borítókép

Egy felújítás mindig telis-tele van kihívásokkal, nehézségekkel és váratlan helyzetekkel.

A Lakáskultúra cikke összegyűjt néhányat a számtalan elkövetett hibából, hogy az olvasót már ne érje kellemetlen meglepetés. 

 

Hidegburkolat kiválasztása

A váratlan felújítási hibák közül elsőként a burkolat adta fel a leckét – olvasható a Lakáskultúra cikkében. Tudta, hogyha akár 0,5 mm eltérés is van a két különböző csempe között, felrakásnál a fugák nem futnak egymásba? Persze, ez így, leírva evidensnek és egyértelműnek tűnik, de amikor már többedszerre járunk a csempe szaküzletben és örülünk neki, hogy sikerült kétféle, szép csempét is kiválasztani, akkor ez a fél centiméter fel sem tűnik… 

A tanulság? Az egy térben elhelyezett hidegburkolatot ugyanattól a márkától szerezzük be, így elkerülhetjük a plusz köröket a szaküzletben,

ahol talán visszaveszik a bontatlan „hibás” csempét és ahol némi ráfizetéssel vehetjük meg az újakat.

 

A munkálatok időzítése

Melyik feladat mi után következik? Talán a legnagyobb logisztikát ez jelenti: milyen sorrendben hívjuk a szakembereket. Ha falakat mozgatunk, bontunk, építtetünk, elsőként természetesen a kőműves jön. Ezután érdemes hívni a vízvezeték-szerelőt, majd jöhet a burkoló és a villanyszerelő. 

Ám ha nem egyeztetünk jó előre időpontot a szakemberekkel – akár szerződésbe is foglalva a munkálatok időintervallumait –, könnyen csúszás lehet a vége.

 Ahogyan történt nálunk is: volt, hogy másfél hetet várt a burkoló a vízvezeték-szerelőre, akinek időközben becsúszott egy másik munka – írja a Lakáskultúra.

 

Hol élünk mi?

 

Ez utolsó pont nem egy a felújítási hibák közül, csak a jelenlegi helyzetünk. Zajlik a felújítás, miközben mi is abban a lakásban élünk, ahol a munkálatok zajlanak, így megtanultuk elfogadni, hogy már hónapok óta nincs rend és sok helyen áll a finom por. A por, amelyet ugyan megpróbálhatunk időről időre letörölni, de valójában szélmalomharcot vívunk a kosszal. 

Így minden leendő lakásfelújítónak azt tudom tanácsolni, hogy tényleg, de tényleg mindent gondoljanak alaposan végig, mielőtt belevágnak a munkálatokba! Készítsenek ütemtervet, és amilyen alapossággal csak lehet, tervezzék meg a folyamatokat! 

Érdemes lehet egy lakberendező vagy belsőépítész felfogadása is, hiszen amit az ő fizetésén spórolhatunk, azt egy későbbi hibával duplán is elveszíthetjük. Sőt egy jó lakberendező, belsőépítész kiépített kapcsolatrendszerrel bír, így a szakemberek munkadíja is kedvezőbb lehet, de még az is előfordulhat, alapanyagokat, burkolatokat is kedvezményesebb áron tudja biztosítani nekünk.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)