időjárás 12°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Így lesz még otthonosabb a nappali

Forrás: Lakáskultúra
2022.09.20. 08:47
borítókép

Tippeket, amelyektől a lakás leggyakrabban használt helyisége a nyugalom színtere lehet.

1. Színek

Cél az otthonos nappali? Válasszon meleg tónusú bútorokat! Ha nem egy felújítás közepén állunk, vagy éppen új otthonunkat rendezzük be, vagyis megtartanánk a régi bútorainkat, akkor sincs gond, hiszen egy-egy falat is átfesthetünk meleg árnyalatú színre. Egy mintás, színes tapéta is jó választásnak bizonyulhat. 

Vegyünk elő egy színkört: a pirostól a sárgáig tartó színeket hívjuk meleg színeknek, így ha a tapétában ezen a színek valamelyike már megtalálható, akkor sikerült egy kis melegséget csempészni a szobába.

 

2. Vonalak és formák

A fekete, szögletes formákkal és bútorokkal telezsúfolt helyiségek kevésbé barátságosak, így érdemes kerülni az éles formákat. Helyette válasszunk kerek kisasztalt, lekerekített sarkú polcokat, de még a virágcserepeink is lehetnek kerekebbek. Egy hosszú, ívesebb kanapé is sokkal hívogatóbb, mint egy szögletes szélű, fekete bőrkanapé. 

Fontos, hogy a sok kerek formát, itt-ott egyenes vonalakkal is kompenzáljuk – így lesz tökéletes az összhatás.

 

3. Rétegzett textúrák

Egy puha, világos színű szőnyeg a kanapé előtt, meleg plédek és egymás mellett sorakozó, szőrös, pihe-puha párnák: egyszerre soknak tűnhet, de 

a különböző, lágy textúrájú kiegészítők igenis hívogatóan hatnak és melegséggel töltik meg a szobát. 

A lényeg, hogy egyfajta textúra legalább kétszer is visszaköszönjön a szobában, és a lakáson belül is. Ezzel egységes lesz a lakás és minden egyes helyiség hívógató lesz a vendégek számára.

 

+1 tipp: kényelmes olvasósarok

Alakítsunk ki a nappaliban, vagy a lakás egy pontján egy kis pihenősarkot. Egy kényelmes fotel, lábtartóval, szép és puha plédekkel, párnákkal és különleges, design olvasólámpával nem csak a hangulatunkat, de a szobát is feldobja.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)