időjárás 12°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Retró hangulatú panzió a Balatonnál

Forrás: Lakáskultúra
2022.09.21. 17:07
borítókép

A Balaton egyik legfelkapottabb partszakaszán őrzi a ’70-es, ’80-as évek hangulatát egy évek óta bezárt panzió.

A retró-hangulat újra divatba jött, egyre több helyen terveznek enteriőröket a ’60-as, ’70-es, ’80-as évek ízlésvilága szerint – írja a Lakáskultúra. Néhány vendéglátóhelyet kimondottan erre a stílusra hangolnak, és akadnak olyan fanatikus gyűjtők is, akik a saját otthonukat rendezik be a korabeli dizájnbútorokkal. Nem is mindig egyszerű a vállalás, hiszen a lakberendezési tárgyakat sokszor egyesével, innen-onnan kell levadászni. A Lakáskultúra cikkében szereplő, Keszthelyhez közeli balatoni villaépület színtiszta retró berendezése nagy valószínűséggel nem ilyen nehezen jött össze.

 

Vegytiszta retró-életérzés

A belső terek teljes enteriőrjét a ’70-es évek körül alakíthatták ki a most is látható formájára. 

Annak idején bőven volt választék, mást stílust nem is nagyon kínált az akkoriban egyeduralkodó Domus áruház. 

Amikor a Lakáskultúra körbejárta ezt az egyébként lezárt épületet a kamera egészen kivételes megoldásokat örökített meg. Fotósuk kilétét diszkréten kezelik, de természetesen az ő jóváhagyásával tették közzé a képeket.

 

Lassan az enyészeté lesz minden

Mint az képeik alapján sejthető, a panzió ajtaján legalább tíz éve kattant a zár, azóta nem fogadott vendégeket. Az épületet hivatalosan lezárták, ám mindig akad, aki titokban bemerészkedik.

A látvány nem szívderítő: hátborzongatóan konganak az üres szobák, vastag por lepi a bútorokat. Ezzel együtt gyakorlatilag minden úgy maradt odabent, ahogy annak idején a tulajdonosok hagyták.

Némi amortizáció persze látható, hajléktalanok és kalandra vágyó urbex-fotósok mozoghatnak olykor odabent. Erre utal az egy-két nyitott ablak, illetve a néhány helyen már szakadozó függöny.

Sőt, egy-egy ponton már megadta magát a ház: odakintről folyik be a természet, indák, ágak és levelek hódítanak maguknak részt a belső terekből.

 Lassan az enyészeté lesz minden. Vajon miről mesélnének, ha tudnának ezek a kopott falak?

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flickr)