időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

5 őszi tipp a mentális egészségért

Forrás: Lakáskultúra
2022.10.01. 08:32
borítókép

A dánok egyre szélesebb körben népszerű életfilozófiája, a „hygge” segítségével melegséget vihetünk az őszbe.

A dánok hygge fogalma szabad fordításban azt a kellemes érzést jelenti, amikor teljes odaadással élünk meg egy boldog pillanatot vagy egészen egyszerűen csak jól érezzük magunkat a bőrünkben – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

Az apró dolgok adta öröm, ami kiszakít a sűrű hétköznapokból és valóban pihentetővé teszi a kikapcsolódásra szánt időt. 

Ezt a nyugalmat teremthetjük meg otthon.

1. A dán otthonok varázsa – apró változások a hangulatos lakásért

A hygge-otthonok alapvető eleme a fény. Megfelelő, meleg fénnyel bármely otthon hívogatóvá, barátságossá válik. Amikor rövidebbek a nappalok, a fényt nekünk kell megteremteni odabenn: a dánok például előszeretettel pakolják tele a lakásukat gyertyákkal, meleg fényű (2700-3000 kelvines) izzókkal.

Választhatunk elektromos gyertyákat, gyertyalámpákat és fényfüzéreket is. 

Érdemes nem csak egyetlen fényforrást elhelyezni a szobában: a csilláron kívül az álló- és olvasólámpák, falikarok is hangulatos fényt adnak. Ha az égőket kinn helyezzük el, válasszunk napelemes verziót.

2. Lelassítani az időt – igazi kikapcsolódás a lélek nyugalmáért

A dán életfilozófia fontos eleme az igazi kikapcsolódás. Az egész napos, irodai üldögélés nem kíméli sem a szemünket, sem az alvásciklusunkat. 

Éppen ezért olvasunk még sokan hagyományos könyveket a szabadidőnkben, hiszen amennyire lehet, limitálnánk a képernyőidőt. 

Ám nem érdemes elvetni az eBook olvasókat sem. Ezek fénye ma már kíméli a szemet, ráadásul rengeteg olvasnivalót „elnyelnek”, segítenek a kedvenc olvasmányok és az új könyvek gyűjtésében.
Szánjunk hát időt a könyvekre, merüljünk el egy jó történetben, kapcsolódjunk ki egy kényelmes olvasósarokban üldögélve!

A teljes cikk IDE kattintva olvasható

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)