időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Színkalauz: ezeket a színeket válasszuk a nappaliba

Forrás: Lakáskultúra
2022.10.06. 15:27
borítókép

Az ingatlan és a szobák fekvésétől, a bútorok színétől, sőt, még a viselt ruhák árnyalatától is függ a választás.

Grafitszürke

A Lakáskultúra színkalauzának első választása egy igazán meglepő árnyalat, ám a megfelelő tónusban harmonikus hatást kölcsönöz a szobának. Ha túl hidegnek érezzük ezt az árnyalatot, egy meleg szürkébe kevert lila kellemes atmoszférát teremt a semlegességével, mégis lesz benne egy kis játékosság, amely egyedivé teszi a nappalit.

 

Gyöngy

Egy finom fehér színbe kevert, melegtónusú szürke könnyedén átalakíthatja az egész szoba hangulatát. A gyöngyszínben vagy lágy pezsgő tónusában pompázó szobában fontosak a kiegészítők, így válasszunk jellegzetes textúrájú díszpárnákat és ágytakarót.

 

Mangó

Ez a szín egy igazi bevállalós enteriőrbe való. Az biztos, hogy egy ilyen szobában nem lehet búslakodni, hiszen a sárga meleg árnyalata bizonyítottan jótékony hatással bír a mentális egészségünkre. Az egész szobában azonban túl erős hatást kelt, így érdemes egy falfelületet kiválasztani és azt festeni erre a tónusra. Ha igazán stílusos megoldást keresünk, válasszunk mintás tapétát vagy díszpárnákat ugyanebben a színben.

 

A piros élénk árnyalatai

Ahogyan a sárgánál, úgy a pirosnál is jobb, ha csak egyetlen falfelületet festünk erre a színre. Egy tapéta és egy falnyi terület segítségével csempészhetünk modernitást és életet lakásba. Ha a tapéta és a fal túl sok, akkor díszpárnákkal és egy statement fotellel hasonló hatást érhetünk el.

 

Királykék

A jeges kék falak pont annyi puhaságot árasztanak magukból, hogy egy nagypolgári stílusú lakást megtöltenek modern és időtálló stílussal – olvasható a Lakáskultúra cikkében. Az arany és a fa kiegészítők remekül mutatnak a világos-szürkéskék falak mellett. Egy meleg, bézses sűrű szövésű szőnyeg pedig még melegséget is hoz a jeges kék mellé.

 

Smaragdzöld

Pont, ahogyan a smaragdkővel díszített ékszer is gazdagságot szimbolizál, úgy egy sötétzölddel díszített nappali se lehet életlen. Vidám, energikus, de mégis nyugtató hatást áraszt magából a szoba. Válasszunk ki egy falfelületet és csak azt fessük sötétzöldre, a többi falat egy szürkés, jóval világosabb zölddel.

 

Fehér és a tengerészkék

Ez a színkombináció nemcsak a ruhatárunkban kelt elegáns és drága hatást, de az enteriőrökben is. A két szín kontrasztja izgalmas lehetőségeket rejt magában. Ha bizonytalanok vagyunk a párosítást illetően, a főbb falszakaszokat fessük fehérre és a válasszunk néhány kék színű bútort, kiegészítőt. De jó megoldás egy szép mintájú, kék tapéta is.

 

Pisztácia

Merész, bevállalós szín a pisztácia zöld, főleg ha az visszafogottan van használva egy adott térben. Egy mészkővel lemosott pisztácia zöldet képzeljünk el az egész nappaliban, a sötétszínű fa karfájú bútorokkal. Ez pont elég lesz ahhoz, hogy a szoba textúrát és karaktert kapjon, mégis megmaradjon a minimalista hatása.

 

Flamingók tollazata ihlette

Igazán feminin szín, de a megfelelő bútorokkal ez könnyen ellensúlyozható. Ha a rózsaszín ezen árnyalatára esik a választás, akkor érdemes a plafont egy árnyalattal világosabbra festeni. Bőr  és fa bútorokat részesítsünk előnyben egy ilyen színű nappaliban.

 

Az eredeti cikkek IDE és IDE kattintva érhetők el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)