időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

A skandináv design csodája

Forrás: Lakáskultúra
2022.11.18. 13:02
borítókép

A vidámsága és természetessége azonnal megtalálja helyét minden otthonban.

Az északi régió hidege és rövid nappalai inspirálta stílusirányzat évtizedeken átívelő népszerűsége a 21. század egyik legmeghatározóbb stílusává emelte. Idén is hódít a skandináv design. A világos színpalettájáról, a fa jelenlétéről és egyszerűségéről könnyen felismerhető skandináv stílus a svédek, a dánok, a finnek és a norvégok otthonában kelt életre, aztán szépen lassan beszivárgott hazánk otthonaiba is – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

A skandináv design hódítása

A skandináv stílus térhódítása valamikor az 1930-as években indult, napjainkban pedig virágkorát éli. Nem véletlenül, hiszen végtelen nyugalmat és kiegyensúlyozottságot áraszt magából. 

Tökéletesen ellensúlyozza azt a rohanó, sűrű, soha egy pillanatra meg nem álló világunkat, amit a társadalmunk nagy része él. 

A kiegyensúlyozottság mellett a letisztult, sokoldalú, légiesen világos és funkcionális belső terek azok, melyek egyértelműen a stílus védjegyévé váltak. Tisztán érezhető, hogy az irányzatot nagyban inspirálta az északi területek extrém hideg időjárása és rendkívül rövid nappalai, melyet a kényelmes, kuckózós és világos stílusjegyekkel ellensúlyoznak. Olyan időtálló bútorokat és kiegészítőket alkottak ennek köszönhetően, amelyek még az ezredforduló után is töretlen népszerűségnek örvendenek.

A stílus ikonikus jegyei

A skandináv design használati tárgyai természetesek, egyszerűek, nem díszesek, és a minőségi anyaghasználat mellett büszkén hirdetik a funkció és a forma harmóniáját. Mivel a természetben keresik az ihletet, előszeretettel alkalmazzák alapanyagként a fát, akár padló- vagy falburkolatról van szó. Mellette az olyan természetes anyagok hívei, mint amilyen a gyapjú és a pamut, vagy a kő és a bőr. Ezek ugyanis olyan időtlen anyagok, amelyek a korral csak még szebbek és értékesebbek lesznek. A funkcionalitással párhuzamosan ugyanis kiemelt szerepet kap a minőség kérdése is. Időtálló, generációkon átívelő bútorokat és kiegészítőket gyártanak, olyan tereket álmodnak meg, melyben nincs semmilyen felesleges tárgy. 

Gyakran használnak még fémet, üveget, porcelánt vagy márványt is a kiegészítő elemek terén.

A skandináv stílust erősen meghatározzák a térség kiemelt tervezői. Ennek a lakberendezési stílusnak a kedvelői között mindenki hallott már Eero Aarnio finn belsőépítészről, aki a Bubble széket álmodta meg, Arne Jacobsen dán építészről, aki a Tojásfotelt alkotta meg, vagy épp Verner Panton dán avantgárd tervező futurisztikus formavilágáról, melynek a Panton „S-szék”-et is köszönhetjük. A cégek örömmel szerződnek helyi designerekkel vagy épp divattervezőkkel is, közös kollekciókat létrehozva velük.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)