időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Egy formabontóan modern budapesti lakás új élete

Forrás: Lakáskultúra
2022.11.17. 15:28
borítókép

A modernizmus jegyében született újjá az egykori belvárosi nagypolgári lakás.

A felújítás során igazán izgalmas enteriőröket hoztak létre a tulajdonosok a szakemberek segítségével – olvasható az Lakáskultúra cikkében. A látványvilágát Gölöncsér Flóra lakberendező álmodta meg, a helyiségek kialakítása pedig Takács Ákosnak munkáját dicséri.

 

Falakat bontottak, újragondolták az alaprajzot

A közel 100 m2-es lakás igen rossz állapotban volt, így kedvük szerint formálhatták újra, egészen az alapoktól kezdve. 

A teljes körű felújítás során falakat bontottak ki és helyeztek át úgy, hogy a helyiségek tökéletesen megfeleljenek az új funkcióknak. 

Mivel az épület főfala keresztben húzódik végig a lakáson, az alaprajz számos variációs lehetőséget hordozott magában. 

– A belső tér újragondolásának átfogó koncepciója két irányelv egyesítéséből született meg. 

Az egyik alapgondolat az volt, hogy a telítetlen színek absztrakt módon határozzák meg a látványt, a másik, hogy tükröződő és áttetsző felületek jelenjenek meg a lakás egész területén, aranyfényű réz, króm és fekete fémelemekkel kiegészítve 

– mesélik a szakemberek.

 

Különleges térélmény: bekukkant a modernizmus

Flóra tervezte meg a bútorok, lakástextilek, lámpák ideális összeállítását, Ákos pedig több verziót készített az alaprajzra. 

„Nem elégedtünk meg a szokásos belsőépítészeti elemek felsorakoztatásával, ehelyett inkább egyedi megoldásokra törekedtünk, így most az egymásba fűződő terek különleges hatást keltenek. Olyan érzés, mintha egy festményben, pontosabban egy kollázsban járnánk, élnénk” – osztja meg velünk Flóra az exkluzív otthon létrejöttének történetét. Az üveg- és fémfelületek, illetve a tükrök kiemelik a karakteres színeket és vizuálisan megduplázzák a tereket.

Alapvetően az egyszerű geometria, a jellegzetes színpaletta és az exkluzív anyagok használata határozza meg az otthon karakterét. 

Az alkotók számára inspirációként Adolf Loos munkái szolgáltak, ugyanis a neves bécsi építészt a 20. század elejének egyik leginnovatívabb gondolkodójaként tartják számon.

 

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Tetten érhető modernizmus! A tükörrel borított dohányzóasztal és a tévé feletti szekrény optikailag tágítja a teret, utóbbi még a klímát is láthatatlanná teszi (Fotó: Bánkuti Béla)