időjárás -1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

Így lesz csodálatos az ünnepekre a Mikulásvirág

Magyar Nemzet
Forrás: Lakáskultúra
2022.11.30. 09:10
borítókép

A téli növények közül az egyik legnagyobb sláger a mikulásvirág.

Dús leveleivel és intenzív színeivel, a mikulásvirág bármelyik szobában hangulatos látványt nyújt a karácsonyi időszakban. Ám ez a csillag alakú szépség szobanövényként az ünnepeken túl is kiválóan megállja a helyét. Megfelelő gondozással nemcsak pedig télen, de akár tavasszal is megtarthatja színpompás külsejét. A Stars for Europe szakértői most elárulják, hogyan lehet felismerni a friss és egészséges mikulásvirágot az üzletben, és mit kell tenni annak érdekében, hogy a választott növény otthonunkban is megőrizze legjobb formáját.

Minden a jó választással kezdődik

Bár a mikulásvirág megfelelő gondozása elengedhetetlen a sikerhez, az első kulcsfontosságú döntést már a vásárlás pillanatában meg kell hoznunk. 

Mivel a növény sok esetben csak napokkal később reagál a rossz kezelésre, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket, fontos, hogy meg tudjuk különbözteti az ép példányt a problémásabbaktól. 

Az üzletbe lépve a friss, egészséges mikulásvirágot sűrű, sérüléstől, elszíneződéstől és eldeformálódástól mentes leveleikről, valamint sárgászöld, bimbós virágairól ismerhetjük fel, melyek alig észrevehető módon a színes fellevelek közepén csücsülnek. Mivel sok fényre és megfelelő hőmérsékletre van szüksége a virágzáshoz, a boltban olyan növényt érdemes keresni, melyek világos és meleg, huzattól védett helyre lett kihelyezve. 

Ha biztosra szeretnénk menni, hogy a kiszemelt mikulásvirág jó állapotban van, fontos ellenőrizni földjének nedvességét is. 

Bár a túlzott szárazságot sem kedveli, a túl sok víz okozhat igazán nagy károkat a növényben. A víz mennyiségét könnyen ellenőrizhetjük azzal, ha felemeljük a virágot. Amennyiben nagyon könnyűnek vagy feltűnően nehéznek érezzük, inkább ne vegyük meg.

Vigyázzunk rá a hazaúton

A trópusi növény nem szereti a 12 °C alatti hőmérsékletet és a huzatot, így ahhoz, hogy a téli időjárás ellenére a mikulásvirág sértetlenül vészelje át az új otthonukba vezető utat, fontos, hogy jól be legyen csomagolva a szállításhoz. Szerencsére erre a szakkereskedők jól fel vannak készülve, és rendelkeznek a szükséges, jellemzően papír alapú csomagolóanyagokkal. 

Azonban, ha biztosak szeretnénk lenni a dolgunkban, mi magunk is hozzájárulhatunk a virág védelméhez. 

A hűvös, szeles napokon, a vásárolt növény különösen hálás lesz, ha felruházzuk egy extra réteggel.

Az eredeti cikk Így lesz csodálatos az ünnepekre a Mikulásvirág: 5+1 szuper tipp címmel olvasható a Lakáskultúra oldalán.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)