időjárás °C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

November a Griff Pagonyban: a papagájvirág és egyéb őszi színfoltok

Forrás: Lakáskultúra
2022.11.08. 17:56
borítókép

Ebben a hónapban a színpompás őszi dekorációkról tudhatunk meg érdekességeket.

Harmonikus előkert

A télikert őszi dísze a nevéhez méltó látványt nyújtó pompás papagájvirág (Strelitzia reginae). A strelitziák Európában a 18. század óta vannak jelen. Nevét III. György brit király feleségéről, Zsófia Sarolta mecklenburg-strelitzi hercegnőről kapták, aki rajongott a növényekért. Francis Masson, a Királyi Botanikus Kertek (Kew Gardens) első hivatásos növényvadásza

 Afrikában fedezte fel és küldte 1773-ban haza Angliába sok egyéb újdonsággal együtt az első papagájvirágokat.

Öt fajtájuk létezik (reginae, nicolai, alba, juncea, caudata), melyek közül a reginae az mely mutatós levelei, közepes mérete és csodás virágai miatt a legkedveltebb lett. Csészelevelei élénk narancssárgák, sziromlevelei kékeslilák és nyílhegy szerűek, melyek belsejében van a portok és a hegyén a bibe. De virágok nélkül már önmagában a banánszerű levelei is nagyon dekoratívak. A télikertben, 5-10 fok körüli hőmérsékleten megfelelően lehet teleltetni.

A Pompás papagájvirág 

Azon különc növények közé tartozik, aki szere a cserepében lenni és nem viseli jól, ha átültetik. Sok esetben ilyenkor nem is virágzik egy ideig. Ha átültetjük, magas fazonú cserépbe tegyük, mert azt kedveli. Szüksége van évente egy hűvös ciklusra, hogy virágozzon, állandóan meleg lakásban tartott társai sok esetben ezért sem hoznak virágot. 

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)