időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Szenzációs citromtermés Zalában

Forrás: Lakáskultúra
2022.11.12. 08:04
borítókép

A citrom, akárcsak a többi citrusféle a mediterrán tájak közkedvelt gyümölcse.

A citrom a citrusfélék legismertebb tagja, és azt mindenki tudja, hogy napsütéses mediterrán tájakon terem – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

A citromfa a fagyot és a szélsőséges magyarországi időjárást egyáltalán nem szereti. 

Sokan mégis megpróbálkoznak vele, mivel a citrom népszerű; cserépbe ültetve, szakszerű teleltetéssel el is lehet vele érni kisebb-nagyobb sikereket. Persze azért akadnak kivételek! Léteznek ugyanis olyan strapabíró alfajok, amelyek csodával határos módon szabadföldben is szépen eléldegélnek hazánkban, sőt termést is hoznak.

Több kosárnyi citrom

Egy ilyen dúsan termő citromfával büszkélkedett el a Zala megyei Újudvaron élő Frank Klára, aki már sokadik éve szüretel saját citromot.

Idén különösen szép volt a termés, amit örömmel mutatott meg közösségi oldalán. 

Bejegyzésében két teli kosárból mosolyog a képeken a sok citrom és bizony kevesen állták meg véleménynyilvánítás nélkül a látványt. A legtöbben persze csodálkoztak, valósággal zúdultak Klárára a kérdések…

Ki lehet ültetni a kertbe, télálló

A legtöbben a citromfa igényeire voltak kíváncsiak. A válaszokból kiderült, hogy Klára citromfája 7-8 éves korában fordult termőre. Amikor megvették a tövet, kiültették a kertbe, azóta ott van és jól érzi magát. Évek óta rengeteg termést hoz. Valójában egy vadcitrom fajtáról (Poncirus trifoliata) van szó, melynek gyümölcsei kisebbek, mint a boltban kapható olasz vagy spanyol citromok, viszont ugyanolyan lédúsak. A

 vadcitrom felülete kissé ragacsos és szőrös, viszont az illata isteni! 

A növény sajátossága, hogy erősen tüskés, ezért Klára szerint akár telekhatároló kerítéspótlónak is beválna, áthatolni rajta ugyanis lehetetlen.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pexels)