Így készül karácsonyra a tökéletes mandulás hókifli

Nem véletlenül sláger már sok évtizede. Rengeteg országban rengeteg módon készíti ünnepi alkalmakra.

null

A hókifli nagy előnye, hogy egyszerre sokat lehet csinálni belőle, és sötét, hűvös helyen, jól záródó dobozban hetekig is eláll – írja a mindmegette.hu.

Egyszer anyukámnál karácsonykor teleraktam egy csomó fémdobozt a süteménnyel, mama pedig elrejtette a dobozok egy részét a falánk családtagok elől. Az egyikről aztán meg is feledkezett, és csak húsvét környékén akadt a kezébe. A kekszeknek még akkor, a sütés után hónapokkal sem volt semmi baja! A hókifli nem csak finom, de tökéletes karácsonyi ajándék is. Tegyük selyempapírral bélelt fémdobozba vagy szép masnival átkötött celofán tasakba és meglátjuk, aki kapja, rettentően hálás lesz érte!

A receptben található mennyiségeket a család és barátok falánkságának arányában érdemes duplázni, triplázni, hiszen a hókifliből tényleg nem lehet annyit csinálni, hogy ne fogyjon el! A süteményt készíthetjük mandula helyett dióval is, így kissé karakteresebb lesz az íze. Mandulából blansoltat, azaz héjától megfosztott változatot használjunk. Ha megtehetjük, készítsük vajjal, mert ebben a süteményben erősen dominál a felhasznált zsiradék íze, és bizony vajjal sokkal finomabb lesz, mint margarinnal!

A hókifli nagy előnye, hogy egyszerre sokat lehet csinálni belőle
Fotó: Pixabay

Fontos, hogy a begyúrt tésztát hűtőszekrényben pihentessük sütés előtt! Miután a vaj szobahőmérsékleten, és a kezünk hőjétől nagyon gyorsan megpuhul, egyszerre mindig csak akkora mennyiséget vegyünk ki a hűtőből, amennyivel épp dolgozunk. Ha van fagyasztónk, vagy erkélyünk és épp nagy a hideg aznap, hűtsük-fagyasszuk ki a félholdascskákat sütés előtt, ha ugyanis szobahőmérsékletűen toljuk be őket a tepsibe, előfordulhat, hogy sütés közben kissé elterülnek, és elvesztik a formájukat. A hókiflik forrón nagyon morzsálódnak, így várjunk 15 percet sütés után, míg kissé kihűlnek, és csak utána szedjük le őket a sütőpapírról!

MANDULÁS HÓKIFLI

Hozzávalók (egy nagy tepsinyi adaghoz):

  • 250 g liszt
  • 200 g vaj
  • 100 g cukor
  • 100 g finomra őrölt héjától megfosztott mandula
  • 1 rúd vanília kikapart belseje (vagy 2 csomag bourbon vaníliás cukor)
  • 200 g porcukor a kiflik bevonásához
  • Elkészítése:

  • Daráljuk a cukorral a lehető legfinomabbra a mandulát.
  • Adjuk hozzá a lisztet és vaníliát, majd robotgéppel vagy hideg kézzel gyorsan gyúrjuk össze a felkockázott hideg vajjal épp csak annyira, hogy összeálljon.
  • Pihentessük hideg helyen legalább egy órát.
  • Formázzunk a masszából kifliket, de egyszerre mindig csak annyit, amennyivel épp dolgozunk.
  • Tegyük a félholdakat sütőpapírra és süssük 180 fokon addig, míg a sarkak épp csak elkezdenek barnulni.
  • Várjuk meg, míg kihűl. Vegyük le a tepsiről, forgassuk a kifliket egyesével alaposan a porcukorba, majd tároljuk műanyag vagy pléhdobozban.
  • Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy bár kicsit aprólékos, pepecsmunka, de messze nem lehetetlen tökéletesre készíteni: Hat tipp, hogy tökéletes legyen a linzertészta.

     

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.