Az alábbi szabályokat betartva bárki asztalára tökéletes malacsült kerülhet.
Orbán Viktor gratulált Pécsi Árminnak

Az alábbi szabályokat betartva bárki asztalára tökéletes malacsült kerülhet.
Megbízható helyen szerezzen be valóban friss és jó minőségű malac-, esetleg idősebb süldőkarajt.
Fontos, hogy a bőr alatt legyen rajta legalább 1-1,5 cm-nyi szalonnás réteg.
Vásárolhat bőrös filét is, de a csontos karaj sütéskor kevésbé szárad ki. Egyiket se fagyassza le, mert felengedés után a bőrt már semmilyen praktikával nem tudja roppanóssá varázsolni!
A hús bőrös feléről kiskéssel kapargassa le a rajtamaradt szőrszálakat. Ezután mossa le meleg vízzel, majd törölje szárazra, és éles késsel (esetleg sniccerrel) irdalja be a bőrt ujjnyi szélességben ferdén vagy rombusz alakban. Elég kb. 2 mm mélyen bemetszeni, mert ha túl mély bevágásokat ejt, akkor a bőrdarabok sütés közben lepotyoghatnak. Könnyebb lesz a dolga, ha a karajt a bőrös részével lefelé forrásban levő vízbe meríti kb. 1 percre, vagy amíg kifehéredik.
Csontos karaj esetén válassza el a színhúst a bordás résztől! (Késsel vágja végig a csontok mentén.)
A túl nagy darab karajról vágja le bárddal a tarja felőli vastagabb végét – ezt majd külön tovább kell sütnie, hogy ugyanolyan omlós legyen, mint a gyorsabban átsülő vékonyabb rész.
A pácolástól jobb ízű lesz a sertéshús, és lerövidül a sütési idő. Alapszabály, hogy a fiatal malac zsenge húsát nem szabad túlfűszerezni.
Száraz páchoz keverjen el némi sót pl. őrölt köménnyel, borssal, majoránnával, majd a bőrös rész kivételével dörzsölje a húsra.
A bordák és a hús közé felszeletelt hagymát és fokhagymát, a bőrbevágásokba rozmaringot, kakukkfüvet tehet. Ezután kötözze a húst a csontokra konyhai zsineggel, és letakarva tegye a hűtőbe 1-2 napra.
Időhiány esetén kenje meg a karaj húsos részét olívaolajból, némi sóból, frissen őrölt borsból, őrölt köményből, valamint reszelt fokhagymából és hagymából készített fűszerpasztával. Nyomkodjon belőle a bőrön ejtett bevágásokba is, majd szoba-hőmérsékleten hagyja állni a húst néhány órát.
A hűtőből kivett pácolt karajt hagyja szoba-hőmérsékletűre melegedni, majd tegye a 220-230 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre, a bőrös oldalával lefelé. (Ha túl sovány a szalonnás réteg, akkor előtte locsolja meg a bőrt egy kevés olajjal.) Ezután fordítsa meg, öntsön alá egy kevés folyadékot (vizet, bort, sört a receptje szerint), és lefedve süsse 190-200 fokon további kb. 1,5 órát.
Közben forgathatja, locsolgathatja vagy szalonnával kenegetheti. Szúrjon bele egy villát, hogy elég puha-e, végül kitakarva süsse szép pirosra a bőrét. Ehhez esetleg megemelheti a hőfokot.
Még szaftosabb marad a belseje, ha a kezdeti pirítás után 125 fokon folytatja a sütést. Másfél óra múlva vegye le a fóliát vagy a sütőtál tetejét, és süsse puhára a húst változatlan hőfokon. Ezzel a módszerrel egy 2-2,5 kg-os karaj sütése 4-4,5 órába is beletelik, de higgye el: megéri! A sütési idő kikalkulálásához 45 dkg-onként 25 percet számíthat (plusz a pirítás).
A fiatal malac gyenge bőrét sütés közben tilos locsolni, mert felázik. A sütés legvégén azonban megspriccelheti hideg vízzel, ettől ropogósabb lesz.
A süldő malac vastagabb bőrét nyugodtan öntözgetheti a keletkező szafttal vagy a recept előírása szerint akár sörrel is.
Tálalás előtt pihentesse a sültet kb. 15 percet, hogy omlósabb legyen. Végül a kötözőzsinór eltávolítása után vágja le a csontról, és szeletelje fel a bőrön ejtett bevágásokat követve.
A szilveszteri malacsült elkészítését bemutató eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Partihangulat otthon: falatok, koktélok és egyebek szilveszterre
Bár ez a szilveszter most kicsit más lesz, mint az eddigiek, de némi találkonysággal igazi partihangulat varázsolható a lakásba – mondjuk azzal kezdve, amit sütünk-főzünk, eszünk és iszunk. De mi az, amit érdemes akár egy-két főre is elkészíteni, és segít abban, hogy méltóképpen búcsúztathassuk ezt a semmilyen szempontból sem szokványos évet? Máris mutatjuk! – írta a Mindmegette.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.