Az alábbi szabályokat betartva bárki asztalára tökéletes malacsült kerülhet.
Az alábbi szabályokat betartva bárki asztalára tökéletes malacsült kerülhet.
Megbízható helyen szerezzen be valóban friss és jó minőségű malac-, esetleg idősebb süldőkarajt.
Fontos, hogy a bőr alatt legyen rajta legalább 1-1,5 cm-nyi szalonnás réteg.
Vásárolhat bőrös filét is, de a csontos karaj sütéskor kevésbé szárad ki. Egyiket se fagyassza le, mert felengedés után a bőrt már semmilyen praktikával nem tudja roppanóssá varázsolni!
A hús bőrös feléről kiskéssel kapargassa le a rajtamaradt szőrszálakat. Ezután mossa le meleg vízzel, majd törölje szárazra, és éles késsel (esetleg sniccerrel) irdalja be a bőrt ujjnyi szélességben ferdén vagy rombusz alakban. Elég kb. 2 mm mélyen bemetszeni, mert ha túl mély bevágásokat ejt, akkor a bőrdarabok sütés közben lepotyoghatnak. Könnyebb lesz a dolga, ha a karajt a bőrös részével lefelé forrásban levő vízbe meríti kb. 1 percre, vagy amíg kifehéredik.
Csontos karaj esetén válassza el a színhúst a bordás résztől! (Késsel vágja végig a csontok mentén.)
A túl nagy darab karajról vágja le bárddal a tarja felőli vastagabb végét – ezt majd külön tovább kell sütnie, hogy ugyanolyan omlós legyen, mint a gyorsabban átsülő vékonyabb rész.
A pácolástól jobb ízű lesz a sertéshús, és lerövidül a sütési idő. Alapszabály, hogy a fiatal malac zsenge húsát nem szabad túlfűszerezni.
Száraz páchoz keverjen el némi sót pl. őrölt köménnyel, borssal, majoránnával, majd a bőrös rész kivételével dörzsölje a húsra.
A bordák és a hús közé felszeletelt hagymát és fokhagymát, a bőrbevágásokba rozmaringot, kakukkfüvet tehet. Ezután kötözze a húst a csontokra konyhai zsineggel, és letakarva tegye a hűtőbe 1-2 napra.
Időhiány esetén kenje meg a karaj húsos részét olívaolajból, némi sóból, frissen őrölt borsból, őrölt köményből, valamint reszelt fokhagymából és hagymából készített fűszerpasztával. Nyomkodjon belőle a bőrön ejtett bevágásokba is, majd szoba-hőmérsékleten hagyja állni a húst néhány órát.
A hűtőből kivett pácolt karajt hagyja szoba-hőmérsékletűre melegedni, majd tegye a 220-230 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre, a bőrös oldalával lefelé. (Ha túl sovány a szalonnás réteg, akkor előtte locsolja meg a bőrt egy kevés olajjal.) Ezután fordítsa meg, öntsön alá egy kevés folyadékot (vizet, bort, sört a receptje szerint), és lefedve süsse 190-200 fokon további kb. 1,5 órát.
Közben forgathatja, locsolgathatja vagy szalonnával kenegetheti. Szúrjon bele egy villát, hogy elég puha-e, végül kitakarva süsse szép pirosra a bőrét. Ehhez esetleg megemelheti a hőfokot.
Még szaftosabb marad a belseje, ha a kezdeti pirítás után 125 fokon folytatja a sütést. Másfél óra múlva vegye le a fóliát vagy a sütőtál tetejét, és süsse puhára a húst változatlan hőfokon. Ezzel a módszerrel egy 2-2,5 kg-os karaj sütése 4-4,5 órába is beletelik, de higgye el: megéri! A sütési idő kikalkulálásához 45 dkg-onként 25 percet számíthat (plusz a pirítás).
A fiatal malac gyenge bőrét sütés közben tilos locsolni, mert felázik. A sütés legvégén azonban megspriccelheti hideg vízzel, ettől ropogósabb lesz.
A süldő malac vastagabb bőrét nyugodtan öntözgetheti a keletkező szafttal vagy a recept előírása szerint akár sörrel is.
Tálalás előtt pihentesse a sültet kb. 15 percet, hogy omlósabb legyen. Végül a kötözőzsinór eltávolítása után vágja le a csontról, és szeletelje fel a bőrön ejtett bevágásokat követve.
A szilveszteri malacsült elkészítését bemutató eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Partihangulat otthon: falatok, koktélok és egyebek szilveszterre
Bár ez a szilveszter most kicsit más lesz, mint az eddigiek, de némi találkonysággal igazi partihangulat varázsolható a lakásba – mondjuk azzal kezdve, amit sütünk-főzünk, eszünk és iszunk. De mi az, amit érdemes akár egy-két főre is elkészíteni, és segít abban, hogy méltóképpen búcsúztathassuk ezt a semmilyen szempontból sem szokványos évet? Máris mutatjuk! – írta a Mindmegette.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.