Így készül a klasszikus lekváros bukta + videó

Szabadfi Szabolcs – vagyis Szabi, a pék – most megmutatja, hogy készül a pihe-puha, foszlós lekváros bukta.

null

Régen evett már egy igazán jó buktát? Elege van a boltiból, ami csak hírből ismeri a lekvárt? Szabadfi Szabolcs – vagy, ahogy az egész ország ismeri: Szabi, a pék – most megmutatja, hogyan készíthető el otthon ez a klasszikus péksütemény. A végeredmény egyszerűen varázslatos lesz, puha és foszlós lekváros bukta, megéri kipróbálni – olvasható a mindmegette.hu cikkében.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt (BL55)
  • 2,7 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 0,8 dkg só
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 1 db főtt krumpli
  • 30 dkg lekvár
  • porcukor
  • Elkészítés:

  • Dabasztótálba öntjök a tejet, a tojássárgáját, valamint az élesztőt, majd elkeverjük. Ezután beleszitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a cukrot és a sót is.
  • A tésztát 3 percen keresztül géppel dagasztjuk, majd az idő letelte után a törtkrumplit és a vajat is hozzáadjuk. Tovább dagasztjuk mindaddig, amíg lágy nem lesz a tészta.
  • Kikenjük a kelesztőtálat egy kevés olajjal, aztán a tésztánkat beletesszük, egy kendővel letakarjuk, és 45 percen keresztül kelesztjük.
  • Ha ezzel elkészültünk, lisztezett felületen 12 részre osztjuk, azaz nagyjából 80 grammos kicsi labdákat formázunk belőlük laza hajtásokkal. Újra letakarjuk, és 10-15 percig pihentetjük.
  • A pihentetés után lisztezett felületen a gombócokat téglalap formájúra széthúzzuk, ám arra figyeljünk, hogy ne vékonyodjanak el. Az összes közepét megtöltjük lekvárral, majd felhajtjuk a bukták két szélét, de ne teljesen! Ezután elcsípjük a tetejét, és bezárjuk a lekvárt. Így lesz bukta formája.
  • Egy sütőpapírral bélelt 30x20cm-es tepsibe pakoljuk a kis buktákat egymás mellé sorakoztatva, majd olvasztott vajjal megkenjük mindegyik tetejét. 10-15 percet még kelesztjük a tepsiben, addig a sütőt alsó és felső sütési fokozatban 190-195 fokra előmelegítjük. Végül 30 perc alatt készre sütjük, majd miután elkészült, megkenjük még egyszer olvasztott vajjal a bukták tetejét, aztán megszórjuk porcukorral.
  • Nézze meg a videót is!

    Az eredeti cikk a lekváros bukta elkészítéséről elérhető a Mindmegette oldalán.

    Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy a péksuli első részében Szabadfi Szabolcs megmutatta, hogyan készíthetjük el otthon, házilag a ropogós rozscipót. Íme a kívül ropogós, belül foszlós rozscipó + videó.

     

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.