Így mossa tisztára a zöldségeket és gyümölcsöket!

Amikor kínosan figyelünk a kezünk sterilizálására, a boltok termékeinek tisztítására kevésbé koncentrálunk.

null

A koronavírus, vagy másnéven a COVID-19 egy rendkívül ellenálló fajta: órákig, sőt akár egy teljes napig fertőzőképes különféle felületeken. Így aztán százszor alaposabban mosunk kezet, dobjuk le a ruháinkat a lakásajtóban, és gumikesztyűben megyünk vásárolni. Persze, nem mindenki, így nem csoda, hogy felmerül a kérdés: a zöldségeket és a gyümölcsöket, amiket a legtöbben puszta kézzel pakolásznak, vajon hogyan mossuk tisztára és vírusmentesítsre a járvány idején? – olvasható a mindmegette.hu cikkében.

Nos: mossuk meg! Alaposan. És mindegyiket másképp – nézzük sorban, típusonként.

Fotó: Pexels

SALÁTAFÉLÉK

Tölsünk fel egy nagy edényt vízzel, és tegyük bele a salátánkat, zöldleveles zöldségeinket, úgy, hogy a víz elfedje, és áztassuk őket egy percig. Rakjuk át egy szűrőbe, és hagyjuk, hogy lecsöpögjenek, majd folyóvíz alatt – ha van a mosogatónk csaptelepén zuhanyfejünk, azzal – a szűrőben öblítsük át őket, és hagyjuk, hogy teljesen megszáradjanak.

GYÖKÉRZÖLDSÉGEK

A gyökérzöldségek, szerencsére még a hiperekben is kissé földesen, tahát láthatóan igen koszosan állnak, így megmosásuk nem lehet kérdés. A legbiztosabb módszer pedig a gyökérkefés súrolás. Ha nincs ilyenünk, egy frissen bontott mosogatószivacs is tökéletesen megteszi.

GOMBÁK

Vannak akik arra esküsznek, hogy a gombákat tilos megmosni, mert úgy szívják magukba a viezt, mint a szivacs, és tönkre tehetik a főztödet. Eben a helzetben mégis az a legjobb, ha szűrőbe téve, erős vízsugár alatt villámgyorsan átmossuk a gombákat, kézzel ahol kell, , finoman meg- megdörzsöljük, majd azonnal több réteg papírtörlőbe bugyoláljuk, és csontszárazra szárítjuk őket.

KEMÉNY HÚSÚ ZÖLDSÉGEK ÉS GYÜMÖLCSÖK

A zöldbabot, a spárgát, az uborkát vagy az almát, körtét, paprikát mossuk át erős vízsugár alatt, az kezünkkel finoman dörzsölve a felszínüket. Hagyjuk a szűrőben lecsepegni és megszárítani őket.

ÉRZÉKENYEBB GYÜMÖLCSÖK ÉS ZÖLDSÉGEK

Az olyan vékony héjú és puha húsú zöldségek és gyümölcsök, mint paradicsom, a különféle bogyósok vagy a szőlő, mossuk át lágy vízsugár alatt, forgassuk át gondosan úgy, hogy lehetőleg ne nyomjuk meg őket, majd papírtörlőle vagy konyharuhára terítsük ki, és finoman itassuk fel róluk a vizet, vagy hagyjuk megszáradni.

A teljes cikk, amely a zöldségek és gyümölcsök tökéletesen tisztára mosásához ad tippeket, elérhető a Mindmegette oldalán.

Korábbi cikkünkben

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.