Ezeket a neszmélyi borvidékről származó borokat nem szabad kihagyni

Aki az itteni, élettel teli borokat egyszer megkóstolta, az többet nem felejti el.

null

A rómaiak telepítették az első szőlőtőkéket, a középkortól kezdve hivatásszerűen foglalkoznak ezen a környéken szőlőtermesztéssel és borokkal, viszont önálló borvidéki státuszt csak 1977-ben kaptak. Már a XIX. században és a XX. század első felében is ismert volt az itteni rajnai rizling, és jellemzően most is fehérszőlő-fajtákat termesztenek a hűvösebb klímájú dűlőkön. Kilencszázötvenhét hektárból nyolcszáznegyvennyolc hektárnyi fehér szőlővel van betelepítve. Egyedi látványt nyújtanak a Gerecse-hegy lejtőin elterülő szőlők és a Dunára néző dűlők, ahol chardonnay, szürkebarát, rajnai rizling, sauvignon blanc, királyleányka, Müller Thurgau, olaszrizling, ezerjó, Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, tramini terem, kék szőlőból pedig pinot noir és a merlot található itt a legnagyobb mennyiségben.

Kiegyenlített, hűvös klíma jellemzi, az országos átlaghoz képest kevesebb a napsütéses órák száma, ami miatt a klímaváltozás egyik hazai nyertese lehet a borvidék. Adottságai miatt könnyű, savakban gazdag, gyümölcsös, illatos fehérborok vezetik az itteni borok mezőnyét. Általában tartályban készülnek, hogy megmaradjanak az aromák; ha hordót használnak, azt rövidebb ideig teszik. Noha a friss, fiatal tételeken van a hangsúly, egyre több pincészetnél készülnek komolyabb, a dűlők karakterét megmutató borok. Ezeknek a felfedezése még ránk vár.

Hilltop Irsai Olivér 2020

A legismertebb neszmélyi borászat a Hilltop, amely már csaknem három évtizedes múltra tekint vissza. A megújult arculatuk középpontjában a borokhoz kapcsolt egyedi aromatérkép áll, ami segít eligazodni a borászat kínálatában, új mottójuk pedig az „Érezd+”. Az egyes címkékről leolvashatók az adott tételre jellemző íz- és illatjegyek. Az Irsai parfümös illata után a kortyban fehér húsú gyümölcsöket és citrusokat érezni, az alkohol alacsony, a filigrán savak üdítik a kortyot.

A neszmélyi borvidéket kapásból talán a kevésbé ismert bortermő területek közé soroljuk
Fotó: Pixabay

Szivek Szívhez Szőlő 2020

Ha egy pincészetet Sziveknek hívnak, az már csak jó lehet, nem igaz? Hát ha még megtudjuk, hogy nem egy fantázianévről van szó, hanem a borász család vezetéknevéről! Kedves, vendégszerető és vidám természetük boraik karakterében is megmutatkozik. Legújabb, Szívhez Szőlő fehér- és rozéboruk igazi nyári, könnyű, fűben ülős bor lett, amely sok-sok friss gyümölccsel és elevenséggel kényeztet minket. Érdemes hozzájuk ellátogatni, a lélegzetelállító panoráma, a borkóstolóval egybekötött dűlőtúra maradandó élmény lesz.

Szöllősi

A Szöllősi család a borvidék egyik legjelentősebb borászatát vezeti, majdnem 40 hektárnyi területtel. Ökológiai gazdálkodással művelik a szőlőt, a borok pedig egy gróf Zichy Miklós által építtetett 1830-as, felújított pincébe kerülnek. A vidám címkés bor illata sárga húsú almát, narancsot, napraforgómagot és fehér virágokat rejt, a korty szélesen terül el, és velünk marad. Grillezett szárnyasok vagy sajt mellé egy kis friss salátával együtt remek kompozíciót alkot.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Kilenc étel és ital, amiben sokkal több cukor van, mint gondolnánk

A túl sok cukorfogyasztás nemcsak elhízáshoz vezethet, hanem számos betegség kockázatát is fokozza, beleértve a szívbetegséget és a 2-es típusú cukorbetegséget is. Ám bármennyire is igyekszünk kiiktatni a cukrot étrendünkből, sok olyan ételben is van, amelyben nem is gondolnánk.

Tovább...

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.