A rómaiak telepítették az első szőlőtőkéket, a középkortól kezdve hivatásszerűen foglalkoznak ezen a környéken szőlőtermesztéssel és borokkal, viszont önálló borvidéki státuszt csak 1977-ben kaptak. Már a XIX. században és a XX. század első felében is ismert volt az itteni rajnai rizling, és jellemzően most is fehérszőlő-fajtákat termesztenek a hűvösebb klímájú dűlőkön. Kilencszázötvenhét hektárból nyolcszáznegyvennyolc hektárnyi fehér szőlővel van betelepítve. Egyedi látványt nyújtanak a Gerecse-hegy lejtőin elterülő szőlők és a Dunára néző dűlők, ahol chardonnay, szürkebarát, rajnai rizling, sauvignon blanc, királyleányka, Müller Thurgau, olaszrizling, ezerjó, Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, tramini terem, kék szőlőból pedig pinot noir és a merlot található itt a legnagyobb mennyiségben.