Ha azt szeretné, hogy a kelt tésztája minél könnyebben megkeljen, akkor mutatunk egy szuper trükköt, melynek segítségével lecsíphet egy kicsit a kelesztési időből, ráadásul a tészta is könnyebb és lazább lesz – olvasható a mindmegette.hu cikkében.
TIPP: Ha kelt tészta készítésekor a lisztet pár másodpercig a mikróba tesszük, meleg lesz a liszt, így könnyebben kel a tészta.
Próbálja ki Szabadfi Szabolcs – vagy, ahogy az egész ország ismeri: Szabi, a pék – édes kelt tészta alapreceptjét! Az elkészítés folyamatát lépésről lépésre adjuk meg, érdemes pontosan e szerint elkészíteni, és tökéletes lesz.
ÉDES KELT TÉSZTA - ALAPRECEPT
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 3 dkg friss élesztő
- 1 dkg só
- 12 dkg vaj
- 12 dkg cukor
- 1 db tojás
- 3 db tojássárgája
- 2,5 dl tej
Elkészítése:
- A nedves hozzávalók kerülnek elsőként a dagasztótálba: a tej, az összes tojás és az élesztő, amiket az élesztő oldódásáig kevertetünk a géppel. Ezután beletesszük a liszteket, a cukrot és a sót.
- Amikor összeállt a tészta, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, kisebb darabokban, majd sima tésztát dagasztunk belőle.
- Vékonyan lisztezett munkalapon gömbölyítjük a tésztát, majd egy deszkán, lefedve pihentetjük 1 órát.
- Téglalap alakúra, és kb. 3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, és a sütemény jellegének megfelelően tovább dolgozunk vele. Készülhet belőle túrós táska, fahéjas csiga vagy málnás tekercs.