Péksuli Szabival: duplasajtos vajas pogácsa

A tésztája lágy és omlós, a sajttal pedig egyáltalán nem spórol – mindenki elkéri majd a receptjét.

null

A kelt tésztának lelke van, mondják, és egy jó pék ennek kiváló ismerője. A Mindmegette sorozatában Szabadfi Szabolcs – vagy, ahogy az egész ország ismeri: Szabi, a pék – a kenyér és a péksütemények évtizedek során gondosan feltérképezett lelkivilágának legmélyebb titkait osztja meg velünk, hogy soha többé ne kelljen közértben vennünk a pékárut! Jöjjön most egy olyan sajtos pogácsa, amilyet még nem kóstolt: kétféle sajattal, és némi snidlinggel megbolondítva – írja a mindmegette.hu.

Fotó: Képernyőkép/Youtube

Ez a jól bevált duplasajtos vajas pogácsa recept az első harapás után a családi kedvence lesz. A tésztája nagyon lágy és omlós, a sajttal pedig egyáltalán nem spórol. Remek vendégváró, tökéletes sörkorcsolya! Ha még tapasztalatlan a pogácsakészítés világlábában, akkor is nyugodtan nekiláthat. Nincs más dolga, mint figyelmesen követni Szabi, a pék instrukcióit. Garantált a siker!

 

HOZZÁVALÓK:
 

  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 csipet cukor
  • 3 cl tej
  • 60 dkg liszt (BL55)
  • 28 dkg vaj
  • 2 dkg só
  • 15 dkg joghurt
  • 2 db tojás
  • 5 dkg ementáli sajt
  • 2 ek snidling
  • 5 dkg parmezán sajt

 

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A sajtos snidlinges pogácsa elkészítéséhez az élesztőt a cukros tejbe morzsoljuk, a tetejére szórunk 2 teáskanál lisztet, majd felfuttatjuk.
  2. Az átszitált lisztbe kockázunk 25 dkg vajat és elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, majd a felfutott élesztővel, a joghurttal és 1 tojással dagasztani kezdjük. 5-6 perc után hozzáadjuk a reszelt ementáli sajtot és a felaprított snidlinget, majd magasabb fokozaton, 3-4 perc alatt készre dagasztjuk. Ezután 30 percet pihentetjük.
  3. Fél centi vastagra nyújtjuk a megkelt tésztát. A maradék vajat megolvasztjuk, lekenjük vele, majd megszórjuk 3 dkg reszelt parmezánnal. A hosszúkás téglalap felső harmadát ráhajtjuk, majd az alsó harmadát is ugyanígy ráhajtjuk, és 15 percet pihentetjük.
  4. A tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk és 4 cm átmérőjű szaggatóval kivágjuk. A pogácsák tetejét átkenjük a felvert tojással, majd 30 percet pihentetjük.
  5. A pihentetés előtt ismét megkenjük a tojással és megszórjuk a maradék parmezánnal.
  6. 185 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.