időjárás 15°C Irén , Írisz 2023. március 25.
logo

Tanácsok a tökéletes karácsonyi mézeskalácshoz

Forrás: Mindmegette
2021.12.09. 15:13
borítókép

Nincs karácsony a fűszerillatú aprósütemények nélkül! Már most nekiláthatunk a sütésnek. Segítünk.

Egy jól záródó dobozban sokáig eláll a mézeskalács – derül ki a mindmegette.hu cikkéből.

 

Se szeri, se száma a bevált családi recepteknek, de alapjában véve csak kétféle karácsonyi mézeskalács létezik: azonnal fogyasztható és több nap (esetleg hét) múlva megpuhuló. Érdemes mindkettőből kellő mennyiséget sütni, mert hamar elfogynak! Bármelyik mézeskalács receptet választod, hasznodra lehetnek a tanácsaink.

A kép illusztráció. Fotó: Pixabay

1. MÉZ

Segít a tészta nedvességének megőrzésében, ezért is állnak el oly sokáig a mézes kekszek. Lágy ízűt válassz, mert a kész sütiben úgyis az aromás fűszerek dominálnak. A kikristályosodott (ikrás) mézet a legegyszerűbben mikróban tudod folyóssá varázsolni. (Ne felejtsd el levenni az üvegről a fémtetőt!)

 

2. MELASZ

Ez a klasszikus sütési alapanyag sok receptben szerepel méz helyett. A melasz  valójában sűrű, sötét szirup a cukorrépa vagy cukornád feldolgozásának mellékterméke, és a cukorral ellentétben nem csomósodik, nem kristályosodik. Cukorrépa- vagy nádmelaszt bio- vagy reformboltban és a weben vásárolhatsz.

 

3. MÉZESKALÁCS FŰSZEREK

Ha a családban nem kedveli valaki a készen kapható mézeskalácsfűszer-keverékek valamelyik összetevőjét, akkor készítsd el a saját keverékedet. A nélkülözhetetlen fahéj és szegfűszeg mellett tehetsz bele pl. szárított gyömbért, ánizst, kardámónt, szerecsendiót, szegfűborsot, borsot. A fűszereket porítsd mozsárban vagy használj tasakos őrölt termékeket.

 

4. A MÉZESKALÁCS TÉSZTA

Tartsd be a receptek utasításait, mindenekelőtt a pihentetési és a sütési időt. A ragacsos nyers tésztát adagokra osztva csomagold folpakba, majd legalább néhány órára, de inkább egész éjszakára tedd be a hűtőbe. Ezután nyújtsd ki közepes (3-5 mm) vastagságúra, mert a túl vékony sütemény szélei könnyen megéghetnek. A tepsiben elrendezett sütiket érdemes hideg helyre tenni egy rövid időre, hogy sütés közben jobban megőrizzék az alakjukat. Amint barnulni kezdenek, kapd ki őket a sütőből, mert a méz miatt könnyen megégnek!

 

5. DÍSZÍTÉS

A magvakat és cukrokat sütés előtt nyomkodd a rá nyers tésztára. A díszítés nélkül megsütött kekszeket hagyd teljesen kihűlni, mielőtt cukormázzal nekilátsz a dekorálásuknak. A tojásfehérjéből és porcukorból kikevert sűrűn folyós masszát kanalazd vékony csövű habzsákba vagy kisméretű mélyhűtőtasakba (jobb a tartása, mint az egyszerű nejlonzacskónak), és ebből nyomd a sütikre. Tubusos dekortollal még egyszerűbb mintákat rajzolni. (A sütési kellékeknél keresd a nagyobb élelmiszerboltokban. Több színben kapható.) A még friss díszítést tovább gazdagíthatod pl. színes cukrokkal, szeletelt mandulával, felezett dióval, kandírozott gyümölcsökkel, kókuszreszelékkel, olvasztott csokoládéval.