Briliáns ötletek a pazarlás ellen

Az élelmiszer-pazarlás komoly probléma: nemcsak a családi kasszát viseli meg, hanem környezetkárosító hatása is van. Az el nem fogyasztott élelmiszerek ugyanis hulladéklerakókba kerülnek, metánt termelnek, amely üvegházhatású gáz.

null

Nézz körül, mi van otthon!

Valljuk be: időnként fogalmunk sincs, mi lapul a hűtő vagy a kamra mélyén. Csak vásárolunk cél nélkül, „valamire egyszer majd jó lesz” alapon és észre sem vesszük, hogy esetleg már van abból az élelmiszerből akár tucatnyi is  – olvasható a Mindmegette cikkében.

Ezért az első szabály: nézzünk körül, mi van otthon, és azt együk meg, abból főzzünk vagy süssünk, aminek legrövidebb az eltarthatósága.

Ha rendszeresen így teszünk, elkerülhetjük, hogy a gyorsan romló élelmiszereket ki kelljen dobnunk.

Túlfőzte? Nem baj!

Imádjuk a roppanós zöldségeket, de néha előfordul, hogy túlfőzzük vagy nagyon puhára pároljuk kedvenceinket.

Ilyenkor sem kell kétségbe esni: készítsünk pürét, amivel később ízesíthetünk más ételeket vagy használjuk el köretnek.

A túlfőtt zöldségekből krémes főzelékeket is készíthetünk, ami önálló fogásként is megállja a helyét.

A fonnyadt zöldség nem rossz!

Igaz, nem is szép látvány, de egy ötperces hideg vizes fürdő csodákra képes egy csokor kókadt petrezselyemmel vagy egy fonnyadt zellerrel, brokkolival. Utána gyakorlatilag ugyanúgy felhasználhatjuk, mintha frissen hoztuk volna a piacról.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.