A gluténmentes étrend bevezetése bizony nem könnyű, szerencsére viszont sok gluténmentes termék könnyíti meg a betegek életét. Ezek között segít eligazodni Koháriné Szabó Éva, aki új, a Mindmegettén induló videósorozatában gluténmentes ételeket készít, és azt is megmutatja, mely termékekkel érhető el, hogy ugyanolyan puha legyen a kenyér vagy foszlós a kakaós csiga, mint a búzalisztből készült társai – olvasható a mindmegette.hu cikkében.
Van, akinél már gyerekkorban, és van, akinél csak felnőttként jelentkeznek először a liszt- vagy gluténérzékenység tünetei. A diagnosztizálása nem egyszerű, de ha feltárják, helyes táplálkozással szerencsére megelőzhetőek a komolyabb problémák! Jelenleg egyetlen kezelése létezik: a teljesen gluténmentes étrend bevezetése és élethosszig való fenntartása.
A gluténmentes diéta szerencsére sok alapanyagot enged, a betegek vagy életmódváltók hamar megtanulják, hogy mit ehetnek és mit nem. Egy dolog viszont biztosan mindenkinél gondot okoz: a kenyér, illetve a különféle péksütemények, sütemények, édességek, ahol a búzaliszt hiánya a legjobban megmutatkozik. A gluténmentes lisztekből ugyanis pont a glutén, a ragasztóanyag hiányzik, ami összetartja a tésztát. Erre jelent megoldást a útifűmaghéj, a rost, ami megköti a vizet, így könnyíti, puhítja a gluténmentes kelt tésztákat, melyek nem száradnak ki. De már számos olyan gluténmentes lisztkeverék is van a piacon, melyekbe eleve kerül útifűmaghéj.
Abban, hogy sikerüljön eligazodni közöttük, Koháriné Szabó Éva, a Gluténmentes Íz-lik blog tulajdonosa fog segíteni, aki mostantól a Mindmegettén is megmutatja kedvenc gluténmentes receptjeit.
Kezdjük is az alapoknál: így készül a tökéletes gluténmentes kenyér.
Hozzávalók:
Az előtésztához:
- 25 dkg It's us miklos' universal plus mix liszt
- 25 dkg langyos víz
- 1,5 dkg friss élesztő
- 1 dkg méz
A tésztához:
- 25 dkg It's us miklos' universal plus mix liszt
- 25 dkg langyos víz
- 1-1,2 dkg só
- 1 dkg étolaj
Elkészítés:
- A gluténmentes kenyér előtésztájának hozzávalóit keverjük csomómentesre egy tálban, fedjük le fóliával és szobahőmérsékleten pihentessük 1,5-2 órát.
- Mérjük egy keverőtálba a lisztet, a sót, a vizet, adjuk hozzá az előtésztát és alaposan dagasszuk meg, miközben az olajat fokozatosan adjuk hozzá.
- Enyhén olajos kézzel formázzuk meg a tésztát, tegyük sütőpapírral bélelt kenyérsütő for200 fokon süssük formában 40 percet, majd a sütőpapír segítségével emeljük át a sütő rácsára és süssük további 15-20 percet.
- A megsült kenyeret emeljük rácsra és ha teljesen kihűlt már fogyaszthatjuk is.
Borítókép: Képernyőkép (Forrás: Youtube)