A tepertős pogácsa sok családban egyértelműen a nagymamák terepe, nekik van elég gyakorlatuk és türelmük hajtogatni, pihentetni kellő módon és kellő alkalommal a tésztát, hogy a végén olyan omlós, porhanyós és foszlós legyen a pogácsa, amit csak a házi tepertős tud.
NEM BAJ, HA DŐL - SŐT!
A tepertős pogácsánál már-már követelmény, hogy dülöngéljen, szabálytalan módon, a többiekkel összehajolva süljön ropogósra a tepsiben. Ha szeretjük, hogy ilyen csálék a töpörtyűsök, akkor a szokott hajtogatások után legalább még egyszer hajtsuk át a pihentetett tésztát, ne nyújtsuk túl és ne túl nagy pogácsaszaggatóval lyuggassuk ki, hogy kellően magas legyen, s ne túl széles, azaz jó eséllyel engedjen a gravitációnak.
AZ A JÓ, HA ROPOG A TETEJE!
Bizony, a töpörtyűs pogácsánál az is elvárás, hogy a beirdalt tészta ropogós legyen. A ropogós tetejű pogácsához a tésztát be kell irdalni, azaz a felső tésztaréteget késsel vagy egyenes szélű derelyevágóval négyzethálósan végig kell metszeni, s az sem árt, ha a tepsire ültetett, megkelt pogácsák tetejét a sütés előtt habart tojással finoman megkenjük.
KEVERJÜK A TÖPÖRTYŰKET!
Az igazán jó tepertős pogácsában nem bolti tepertőkrém lapul, hanem házilag darált töpörtyű. Persze nem kell otthon darálnunk a töpörtyűt, pontosan azt a hatást érhetjük el, ha a töpörtyűkrém mellett apróra vágott, darabos töpörtővel is megszórjuk a tésztát. A legjobb, ha a hentesednél félretetetjük a töpörtyű alján összegyűlő finom morzsát, az pont a pogácsába való!
FŰSZEREZZÜK!
A legtöbb pogácsa nem igényel extra fűszerezést, a töpörtyűs esetében viszont érdemes a só mellett frissen őrölt fekete borsot is adni a pogácsához. A bors kerülhet magába a tésztába, de az se baj, ha csak a kinyújtott, töpörtyűkrémmel megkent, töpörtyűmorzsával finoman meghintett tölteléket fűszerezzük vele. Ha újhullámos pogácsára vágyunk, akkor egy kis morzsolt borsikafűvel is megbolondíthatjuk.
KÉSZÍTSÜK ZSÍRRAL!
A töpörtyűs pogácsa tésztájába – a nagyobb mennyiségű töpörtyű miatt – nem kell sok zsiradék, de azt a keveset, amit a recept ír, azt helyettesítsük jó minőségű kacsa- vagy libazsírral. Egészen más lesz a tészta állaga, az ízéről nem is beszélve.
NINCS ELÉG IDŐNK? CSALJUNK EGY KICSIT!
Ha nem fér bele az életünkbe, hogy félóránként hajtsuk és nyújtsuk, s nincs egy nagymama tartalékban, aki ezeket a munkákat elvégezné, viszont szívesen ennénk egy jó töpörtyűs pogácsát, akkor sem kell kétségbe esni. A tölteléknek szánt darabos töpörtyűt keverjük bele a tésztába, egy kis töpörtyűkrémet vagy kacsa- esetleg libazsírt adjunk hozzá pluszban, a sót és a borsot is keverjük az alapanyagokhoz, s így dagasszuk, majd kelesszük meg. A megkelt tésztát egyszer hajtogassuk, majd nyújtsuk ki, de ne túl vékonyra, irdaljuk be alaposan a tetejét. A kész tésztát szaggassuk ki, sütőlemezen hagyjuk kelni, majd kenjük le elhabart tojással és süssük meg.
Az eredeti cikket 6 tipp, hogy a tepertős pogácsád olyan legyen, mint a nagyié - videóval! címen olvasható a Mindmegette.hu oldalon olvasható.
Borítókép: Illusztráció (flickr)