időjárás 17°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Szabi pék mazsolás kalácsa

Magyar Nemzet
Forrás: Mindmegette
2023.02.03. 16:49
borítókép

Kalácsot ehetünk reggelire és vacsorára, de desszertnek is kiváló egy haboskávé kísérőjeként. Szabi kép mazsolás kalácsa olyan, mintha egyenesen a pékségéből jött volna.

Hozzávalók:

 

1 kg bl55 liszt

1.2 dkg só

12dkg cukor

3 tojás sárgája

400 ml tejszín

200 ml tej

4 dkg friss élesztő

8 dkg mazsola

2 kk vanília kivonat

 

Elkészítés:

A tejet, a tejszínt, az elmorzsolt élesztőt és a tojássárgákat elkevertetjük, majd hozzáadjuk az átszitált lisztet, a cukrot, a sót és a vaníliát és közepes fokozaton kidagasztatjuk a géppel.

Ha erős a liszt, adhatunk még hozzá tejet. Ne legyen túl kemény, de túl lágy sem a tészta. Öt perc után adjuk hozzá a mazsolát és további két percet dagasszuk, majd meleg helyen, letakarva 45 percet érleljük a tésztát.

Miután a kalácstészta megpihent, kilenc részre osztjuk, mert három, háromszálas kalácsot fogunk belőle készíteni. Ha elkészültünk a felosztással, felgömbölyítjük őket, aztán letakarva tovább pihentetjük a tésztát. 

Kivajazzuk a sütőformákat, a tésztákból a pihentetés után kalácsot fonunkHa ezzel is elkészültünk, betesszük a kalácsokat a sütőformába, majd a felvert tojásokkal megkenjük őket.

Meleg helyen tovább kelesztjük a tésztákat (kb. 45 perc), közben pedig a sütőt alsó és felső sütési fokozatban 190 fok környékére melegítjük. Mielőtt bepakolnánk a kalácsokat a sütőbe, újra megkenjük vékonyan a tojások sárgájával, majd ezután 10 percig 190 fokon, majd lejjebb véve 170 fokra a hőmérsékletet, további 15-20 percig sütjük.

Az eredeti cikket a mindmegette.hu-n olvashaják.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: mindmegette.hu)