Hozzávalók:
1 kg bl55 liszt
1.2 dkg só
12dkg cukor
3 tojás sárgája
400 ml tejszín
200 ml tej
4 dkg friss élesztő
8 dkg mazsola
2 kk vanília kivonat
Elkészítés:
A tejet, a tejszínt, az elmorzsolt élesztőt és a tojássárgákat elkevertetjük, majd hozzáadjuk az átszitált lisztet, a cukrot, a sót és a vaníliát és közepes fokozaton kidagasztatjuk a géppel.
Ha erős a liszt, adhatunk még hozzá tejet. Ne legyen túl kemény, de túl lágy sem a tészta. Öt perc után adjuk hozzá a mazsolát és további két percet dagasszuk, majd meleg helyen, letakarva 45 percet érleljük a tésztát.
Miután a kalácstészta megpihent, kilenc részre osztjuk, mert három, háromszálas kalácsot fogunk belőle készíteni. Ha elkészültünk a felosztással, felgömbölyítjük őket, aztán letakarva tovább pihentetjük a tésztát.
Kivajazzuk a sütőformákat, a tésztákból a pihentetés után kalácsot fonunkHa ezzel is elkészültünk, betesszük a kalácsokat a sütőformába, majd a felvert tojásokkal megkenjük őket.
Meleg helyen tovább kelesztjük a tésztákat (kb. 45 perc), közben pedig a sütőt alsó és felső sütési fokozatban 190 fok környékére melegítjük. Mielőtt bepakolnánk a kalácsokat a sütőbe, újra megkenjük vékonyan a tojások sárgájával, majd ezután 10 percig 190 fokon, majd lejjebb véve 170 fokra a hőmérsékletet, további 15-20 percig sütjük.
Az eredeti cikket a mindmegette.hu-n olvashaják.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: mindmegette.hu)