ELKÉSZÍTÉS
- Az élesztőt langyos vízbe morzsoljuk. Közben a lisztet, a cukrot, a sót és az olajat egy dagasztótálba tesszük. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt és összedagasztjuk. A tésztát elfelezzük és két cipót formázunk belőle. 30 percig kelesztjük.
- Amíg a tészta kel, elkészítjük a szószt. A sűrített paradicsomot a cukorral, a negyed citrom levével és az oregánóval összekeverjük. A szószt elfelezzük.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk és a kétharmadát megkenjük a szósz felével, úgy hogy a szélein 2-2 centi helyet érintetlenül hagyunk. A szószra olívaolajat csepegtetünk és rászórjuk a zúzott fokhagymát.
- A megkent rész felső felére rétegeljük a sonkaszeleteket, a kolbászkarikákat, a felkarikázott főtt tojást és a friss bazsalikomleveleket. Végezetül megszórjuk a reszelt sajttal és ismét csöpögtetünk rá egy kis olívaolajat.
- A tészta négy szélét behajtjuk, akárcsak a bejglinél, majd feltekerjük. A kész rudakat vagy felvert tojással vagy zsírral lekenjük. Előbbitől fényes, utóbbitól matt lesz a felülete a kisült kalácsnak.
- Amíg az első pihen, elkészítjük a második rudat is. A sütőt közben előmelegítjük 250 Celsius-fokra.
- A töltött kelt tésztát alsó-felső sütésen, 250 fokon 12-14 perc alatt készre sütjük.
Az eredeti cikket és a pontos hozzávalókat a Mindmegette oldalán találja meg.
Borítókép: Töltött kelt tészta (Fotó: Mindmegete.hu)