Így készül a túrós derelye + videó

Nagy kedvenc, egy kicsit másképpen.

null

ELKÉSZÍTÉS

  1. A pirított zsemlemorzsához egy serpenyőben alacsony hőmérsékleten vajat olvasztunk, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, és folyamatosan kevergetve barnára pirítjuk. Ügyeljünk arra, hogy ha már elértük a kívánt pirult állapotot, akkor mindenképpen vegyük le a tűzről, és utána is keverjük meg időnként, hiszen ilyenkor még nagyon meleg a serpenyő, és könnyen leéghet a zsemlemorzsa. Az elkészült morzsát hagyjuk kihűlni, azután hozzákeverjük a kristály- és a porcukrot.
  2. A töltelékhez a túrót egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgájákat, a vaníliás cukrot, a cukrot, a citrom héját és a citromlét, villával alaposan összedolgozzuk, majd a töltésig félretesszük.
  3. A derelyetésztához a főtt, kihűlt, szárazra törölt burgonyát egy keverőtálba tesszük, burgonyanyomó segítségével összetörjük. Az átnyomott burgonyát megsózzuk, hozzáadjuk a liszt felét (a többi lisztet fokozatosan adagoljuk majd, amikor a tésztát gyúrjuk), a tojást és az olvasztott vajat. Kézzel gyúrni kezdjük a tésztát, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a többi lisztet. (Annyi lisztet adunk hozzá, hogy a tészta elváljon a táltól; a liszt mennyiségét a burgonya nedvessége befolyásolja.)
  4. A kész tésztát pihentetjük 10 percig. Ezalatt egy lábasba bő vizet töltünk, a vizet megsózzuk, és forralni kezdjük. Amíg a víz melegszik, kinyújtjuk a tésztát. A nyújtódeszkát liszttel meghintjük, rárakjuk a tésztát, ha szükséges, kettéosztjuk, és két részletben nyújtjuk ki és töltjük be a derelyéket. Sodrófa segítségével nagyjából 2-3 milliméter vastag téglalappá nyújtjuk a tésztát, a téglalap felére kanalazzuk a túrós tölteléket egymástól nagyjából 2-3 centiméteres távolságra. Ráhajtjuk a tészta másik felét, a kezünkkel finoman körbenyomkodjuk a töltelék mellett, így kialakítva a derelye formáját. Derelyevágóval vagy pizzavágóval, vagy akár késsel, felvágjuk a derelyét.
  5. Az elkészült kis párnácskákat a forrásban lévő vízbe rakjuk, és miután feljöttek a víz tetejére, még nagyjából 3-4 percig főzzük. Azután szűrőkanál segítségével kivesszük, és megforgatjuk a cukros pirított zsemlemorzsában.
  6. A tejfölt összekeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal, alaposan elkeverjük. Az így elkészült öntettel meglocsolva tálaljuk a derelyéket.

NÉZD MEG VIDEÓN IS A TÚRÓS DERELYE ELKÉSZÍTÉSÉT >>>

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.