Levegőből és vízből készít vajat az egyik cég – Pont olyan az íze, mintha igazit ennénk

Első hallásra elég hihetetlenül hangzik, hogy levegőből és vízből is készülhet vaj, pedig valóban létezik egy olyan cég, amelyik sikeresen alkalmazza ezt a forradalmian új módszert.

null

A Bill Gates által is támogatott, Savor Foods Limited kaliforniai startup vállalkozás szakemberei egy olyan technológiát fejlesztettek ki, amelynek köszönhetően, szén-dioxidból és hidrogénből vajszerű zsírt készítenek.

A technológia lényege, hogy a zsírok szén- és hidrogénatomok láncaiból épülnek fel, a fent említett cég kutatói pedig egy olyan termokémiai folyamatot alkottak, amelynek segítségével fel tudják építeni a zsírmolekulákat. Az elkészült termékkel pedig a vaj mellett a tejet, a sajtot és a fagyit is lehet helyettesíteni.

Ez jellemző a szintetizált zsírra:

  • Ízben és állagban sem tér el az eredeti termékektől
  • Előállítás közben nem keletkeznek üvegházhatású gázok
  • Nincs szükség termőföldre
  • Sokkal kevesebb vizet kell felhasználni hozzá, mint a hagyományos termékekhez, így a szintetizált zsír karbonlábnyoma is kisebb

Mikor dobják piacra?

Kathleen Alexander, a Savor vezérigazgatója elárulta, hogy még számos szakértői jóváhagyás szükséges ahhoz, hogy az új terméküket piacra dobhassák. A tervek szerint 2025 előtt nincs esélyük az értékesítésre.
Az ismert üzletember, Bill Gates úgy véli, hogy a Salvornak valóban nagy esélye van arra, hogy sikeres legyen az új terméke, ugyanis nagyon finom, és a kémiai összetétele is teljesen rendben van.

Borítókép: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.