A Bill Gates által is támogatott, Savor Foods Limited kaliforniai startup vállalkozás szakemberei egy olyan technológiát fejlesztettek ki, amelynek köszönhetően, szén-dioxidból és hidrogénből vajszerű zsírt készítenek.
A technológia lényege, hogy a zsírok szén- és hidrogénatomok láncaiból épülnek fel, a fent említett cég kutatói pedig egy olyan termokémiai folyamatot alkottak, amelynek segítségével fel tudják építeni a zsírmolekulákat. Az elkészült termékkel pedig a vaj mellett a tejet, a sajtot és a fagyit is lehet helyettesíteni.
Ez jellemző a szintetizált zsírra:
- Ízben és állagban sem tér el az eredeti termékektől
- Előállítás közben nem keletkeznek üvegházhatású gázok
- Nincs szükség termőföldre
- Sokkal kevesebb vizet kell felhasználni hozzá, mint a hagyományos termékekhez, így a szintetizált zsír karbonlábnyoma is kisebb
Mikor dobják piacra?
Kathleen Alexander, a Savor vezérigazgatója elárulta, hogy még számos szakértői jóváhagyás szükséges ahhoz, hogy az új terméküket piacra dobhassák. A tervek szerint 2025 előtt nincs esélyük az értékesítésre.
Az ismert üzletember, Bill Gates úgy véli, hogy a Salvornak valóban nagy esélye van arra, hogy sikeres legyen az új terméke, ugyanis nagyon finom, és a kémiai összetétele is teljesen rendben van.
Borítókép: Shutterstock