időjárás 4°C Miklós 2022. december 6.
logo

Változik a feladatok megosztása a debreceni betegellátásban

Forrás: Országszerte
2020.10.24. 16:58
borítókép

Az átszervezés miatt műtétek nem maradnak el, csupán átütemezés várható.

A Hajdú-Bihar megyei hírportál beszámolója szerint legmagasabb szintű, biztonságos betegellátás érdekében változik a feladatmegosztás a Debreceni Egyetem Klinikai Központja és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház között.

Az új típusú koronavírus-fertőzött betegeket továbbra is a debreceni Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban kezelik, ahol Járványügyi Ellátó Központot hoztak létre a Bartók Béla úti telephelyen, itt az Infektológiai Klinikán, a COVID I., illetve a COVID II. tömbben látják el fertőzötteket – írja az Unideb.hu.

A betegek számának emelkedése miatt azonban a kórház egyes feladatait, így a tervezhető műtétek egy részét (szemészet, fül-orr-gége, sebészet, urológia, idegsebészet), október 26-tól a Klinikai Központban végzik majd.

A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetében remdesivirrel is kezelik a koronavírusos betegeket
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az átszervezés miatt műtétek nem maradnak el, csupán átütemezés várható.

Az esetleges változásokról az érintett betegeket folyamatosan értesítik. Az intézmény kéri a betegek és hozzátartozóik megértését és türelmét.

Kétezer alatt az új fertőzöttek száma

Meghalt 38 többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1820 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a Koronavírus.gov.hu szombaton. A kormányzati portálon azt írták: 56 098-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 1390-re emelkedett, 16 007-en már meggyógyultak. aktív fertőzöttek száma 38 701. Az aktív fertőzöttek 29 százaléka, az elhunytak 37 százaléka, a gyógyultak 29 százaléka budapesti. 2245 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 205-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 27 859-en vannak, a mintavételek száma 961 441. Kiemelték: a járvány második hulláma meredeken emelkedő szakaszban van egész Európában és Magyarországon is, ami miatt számítani kell a fertőzöttek számának további növekedésére. A kormány célja továbbra is az, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett az ország működőképességét megtartsák, és ne hagyják, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség. A kormány csütörtökön közzétett rendelete alapján kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken résztvevőknek is. A sportrendezvényeken nem kell maszkot viselniük a sportolóknak, az edzőknek, a mérkőzésvezetőnek, a versenybírónak és a segítőinek. A gyűlésen felszólaló maszk nélkül mondhatja el felszólalását. Azt, aki a sportrendezvény vagy a gyűlés szervezőjének felszólítása ellenére sem visel maszkot, a rendezvény szervezője köteles felszólítani a helyszín elhagyására.