Keresés
Magyar Nemzet
2019. augusztus 20., kedd, István napja

Címke: Csernobil

24 cikk 1/3 oldal

A fizika ereje az emberi hibák ellen

Ma már olyan nukleáris áramtermelők üzemelnek világszerte, így Pakson is, amelyek bármiféle emberi hibának ellenállnak, ezt pedig az önszabályozó rendszerekkel érik el.

Fehér hamu

A Trónok harca befejező évadának csúfos kudarcával egy időben mutatták be az HBO saját gyártású minisorozatát, a Csernobilt. A széria mindössze öt epizódból áll, mégis már most az év televíziós meglepetése.

Óránként két Hirosima

Nem kell atomfizikusnak lenni ahhoz, hogy megértsük, mitől robbant fel a csernobili atomerőmű, de az is az igazsághoz tartozik, hogy nem is olyan egyszerű ez a kérdés.

Robbanás

Több mint harminc év elteltével sem tudunk mindent: nehéz megbecsülni, hány ember életét követelte a csernobili erőmű reaktormagjából kiszálló radioaktív, mérgező anyag.

Nagyokat hallgattak

Hiába volt akkor már Gorbacsov meg glasznoszty odaát, igazmondásban senkinek sem volt gyakorlata. Moszkva csupán két nappal később adott hírt a katasztrófáról.
24 cikk 1/3 oldal
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.