Valamit tudnak a csernobili farkasok a rák legyőzéséről, a rejtély megoldása a vérükben van

A Csernobilban élő farkasok olyan sugárterhelésnek vannak kitéve, ami jócskán meghaladja a biztonságosnak tartott értéket.

Forrás: SkyNews2024. 02. 10. 11:16
Wolves,In,Chernobyl,Radioactivity,Region,Running,Among,Abandoned,Hoses,With
1677026629 Fotó: wildlife_outdoor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges ellenálló képességet fejlesztettek ki a Csernobilban élő farkasok a rákkal szemben – írja a Sky News egy tanulmány alapján. Az állatok ugyanis sugárzásnak vannak kitéve, amely rákot okoz, a kutatók pedig úgy találták, hogy genetikai információik egy része ellenállónak tűnik a betegség fokozott kockázatával szemben, amely segítheti az emberiség küzdelmét a rák ellen. 

Valószínűleg nem sokan vannak, akik nem hallottak az 1986-os atomkatasztrófáról. Ekkor több mint százezer embert evakuáltak a városból, mivel a robbanás rákkeltő sugárzást bocsátott ki. A terület azóta is elhagyatott, a csernobili kizárási zónát azért hozták létre, hogy megakadályozzák az emberek bejutását egy ezer négyzetmérföldes területre, ahol a sugárzás még mindig rákkockázatot jelent.

Lehet, hogy az emberek nem tértek vissza, de az olyan vadon élő állatok, mint a farkasok és a lovak, több mint 35 évvel a katasztrófa után is ott kóborolnak a kihalt városban. 

Cara Love, az egyesült államokbeli Princeton Egyetem evolúciós biológusa és ökotoxikológusa azt tanulmányozta, hogyan élik túl a csernobili farkasok a radioaktív részecskéknek való generációk óta tartó kitettség ellenére. Kutatócsoportjával tehát 2014-ben meglátogatta a területet, és rádiós nyakörvet tettek a farkasokra, hogy mozgásukat nyomon lehessen követni. Vérmintákat is vettek, hogy megértsék, hogyan reagál a farkasok teste a rákot okozó sugárzásra.

Megfigyelték, hogy a Csernobilban élő farkasok napi több mint 11,28 millirem (0,1128 millisievert) sugárterhelésnek vannak kitéve, ami többszörösen meghaladja az ember számára biztonságosnak tartott értéket.

A farkasok immunrendszere megváltozott, hasonlóan ahhoz, ahogy egy sugárkezelést kapó rákos betegeknél látható. Ezenfelül 

olyan genetikai tulajdonságokat és védekező mutációkat találtak a farkasokban, amelyek ellenállóvá váltak a megnövekedett sugárterheléssel, illetve a rák kockázatával szemben. 

Mindez ellentmond számos olyan emberi vizsgálatnak, amelyek rákhajlamot növelő mutációkat tártak fel. A kutatás eredményeit az előző hónapban mutatta be az Integratív és Összehasonlító Biológiai Társaság éves találkozóján Seattle-ben, Washingtonban. A kutatói csapat vizsgálata most arra irányul, hogy meghatározza azokat a mutációkat, amelyek javíthatják a rák túlélésének az esélyeit. Azonban a koronavírus-járvány és az orosz–ukrán háború az utóbbi időben lassította a munkájukat a területen.

Borítókép: Egy farkas áll egy háztetőn Csernobil közelében (Fotó: Shutterstock)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.