Ma éjjel lövik fel az új űrvécét – nem volt olcsó

Nem hinnénk, miből készült az új toalett. És még sok, eddig jórészt ismeretlen, a nyugalom megzavarására alkalmas információ derült ki az űrhajósok emberi szükségleteiről.

Forrás: MW2020. 10. 02. 17:17
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évtizedek után először küldenek fel rakétával egy új űrvécét a Nemzetközi Űrállomásra.

A vécé értéke 23 millió dollár (7 milliárd forint) és titánból készült.

A csomag eredetileg csütörtökön indult volna útnak a virginiai Wallops-szigetről, de a fellövését az utolsó pillanatban péntek éjszakára halasztották.

A 45 kilós, 71 centiméter magas új vécé hivatalos neve Univerzális Hulladékgazdálkodási Rendszer.

Amúgy feleakkora, mint az űrállomás jelenleg használt eredeti két toalettje, amelyet még az oroszok építettek be. Úgy tervezték, hogy illeszkedjen a NASA Orion kapszulájába is, amely néhány éven belül asztronautákat szállít majd a Holdra.

Addig is az űrállomáson tesztelik majd az új berendezési tárgyat. Ha beválik, elkezdődhet a gyártása is.

Mivel a SpaceX már képes űrhajósokat vinni az űrállomásra, és egy éven belül már a Boeing is felküldi az első legénységet az űrbe, tehát több űrvécére lesz szükség.

Végre a nők szempontjait is figyelembe vették

Az űrállomás régi vécéit inkább férfiak igényeire szabták. A NASA azonban a női űrhajósok kényelme érdekében kicsit megdöntötte az ülőke peremét és meg is magasította.

Az új forma Melissa McKinley, a Johnson Űrközpont projektmenedzsere szerint lehetővé teszi, hogy az űrhajósok kényelmesebben, és biztonságosabban tudják használni a súlytalanság körülményei között.

A vizelet ürítéséhez használt tölcséreket is újratervezték. A nők egy hosszabb tölcsért kaptak, amelyet ülve is tudnak használni, így egyszerre üríthetnek vizeletet és székletet. Eddig vagy az egyikre, vagy a másikra volt mód, egyszerre ez nem volt lehetséges.

Az új toalett, akárcsak a korábbiak, vízöblítés helyett légszívással működik.

Az űrhajósok vizeletét összegyűjtve újra ivóvízzé és főzésre alkalmas vízzé alakítják.

A titánt azért választották a vécé alapanyagául, mert ellenáll a vizeletben lévő savas vegyületeknek.

A NASA legutóbb a kilencvenes évek elején rendelt új toalettet az űrrepülők kéthetes misszióihoz.

Űrszondát küld a Holdra az Egyesült Arab Emírségek

A legénység nélküli űrszonda küldését a Holdra az államok egyik magas rangú vezetője tervezi, Mohamed bin Rásid al-Maktúm, aki egyben a Dubaj Emirség uralkodója is.

„A holdszonda az Emírségekben készül, és 2024-ben landol a Hold felszínén, olyan területen, amelyen emberi műszer még nem járt” – írta Mohammed sejk a Twitteren. Nem részletezte, melyik terület felderítésére indulnak, valamint azt sem, hogyan jut az űrbe a szonda.

A neve Rásid lesz, Mohamed apja, Rásid bin Szaíd al-Maktúm sejk tiszteletére.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.