Terepjárműveket és drónokat fejleszt a honvédség és a Műegyetem

Megállapodást írt alá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Honvédelmi Minisztérium (HM), hogy kereteket biztosítson az intézmények közös kutatás-fejlesztési projektjeinek.

Forrás: MW2020. 10. 08. 14:24
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Műegyetem, mint Magyarország első számú műszaki egyeteme kutatásaival és szakértelmével így olyan haditechnikai fejlesztésekbe tud bekapcsolódni, amelyek az innováción keresztül hozzájárulnak hazánk védelmi képességének növeléséhez – közölte az intézmény a Baranya megyei hírportál szerkesztőségével.

A kutatásfejlesztési projektekben a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kara, valamint a Villamosmérnöki és Informatikai Kara dolgoznak együtt. A Műegyetem munkatársai évtizedek óta kutatják a közúti önvezető járművek irányítási rendszereit, azonban a hadiipar számára elsősorban az off-road járművek autonóm irányításának fejlesztése jelenthet előnyt a különböző védelmi feladatok ellátása során. Ezért a jelenlegi kutatások eredményeit felhasználva új, off-road irányítási rendszerek kutatásával és fejlesztésével bővítheti projektjeit az egyetem.

A drónok felderítői és a légi hadviselésben betöltött szerepe egyre jelentősebb, azonban az autonóm irányítási rendszerekkel rendelkező drónok fejlesztése és innovációja a jövő kihívása. A BME szakemberei a HM-mel együttműködésben elsősorban az autonóm közúti járművek és az autonóm drónok irányításában rejlő szinergiák kihasználására, a földi járművek és drónok együttműködésére, illetve a drónrajok összehangolásának kérdésére összpontosítanak kutatásaik során.

Biztonságosabb telefonon megvenni a jegyet és a bérletet

A koronavírus második hulláma miatt a Volánbusz azt javasolja az utasoknak, hogy válasszák a biztonságosabb, készpénzmentes jegy- és bérletvásárlási lehetőségeket, a Közlekedési Mobiljegy applikációban és a társalkalmazásokban továbbra is 5 százalékos kedvezmény jár a helyközi menetjegyekre és a kiegészítő jegyekre.

A Volánbusz az MTI-nek szerdán küldött közleményében egyebek közt arra hívja fel a figyelmet, hogy átszállásos utazás esetén ne 1 darab menetjegyet vásároljanak, hanem külön-külön az adott útszakaszoknak megfelelő övezetű jegyeket, az egyes szakaszok kilométereit pedig ne vonják össze.

Kiemelték, a teljes árú mobilbérletek csak bérletigazolvánnyal, a kiemelten kedvezményes mobilbérletek pedig csak viszonylatigazolással érvényesek.

Tovább...

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.