időjárás 4°C Karola , Károly 2023. január 28.
logo

Újabb tíz névre derülhet fény a brüsszeli korrupciós botrányban

Új fejlesztés forradalmasíthatja az elektromos gitárt

Forrás: MTI
2020.10.13. 22:44
Új fejlesztés forradalmasíthatja az elektromos gitárt

Az eddigiektől radikálisan eltérő elektromos gitárt fejlesztettek az Egyesült Királyságban. Az újítás lényege, hogy egy forgólemez beiktatása kiváltja a pengetést, így felszabadul az egyik kéz. A Circle Guitar elnevezésű elektromos gitár belsejében található forgókerék percenként 250 fordulatra képes, ezáltal a zenész mágneses pengetőkkel különböző ritmikai mintákat vihet át a lemezbe.

A londoni The Church stúdióban tartott bemutatón Ed O'Brien, a világhírű Radiohead ritmusgitárosa elmondta: az új hangszer olyan, amilyenre mindig is vágyott.

„Mintha egy új nyelvet tanulnánk. Szeretnék sok időt tölteni ezzel a hangszerrel, hiszen rendkívüli” – fogalmazott.

Az önpengető Circle Guitart Anthony Dickens dizájner készítette el, a munkát új hangzások keresése inspirálta. A hangszer számítógéppel, dobgéppel vagy digitális felületekkel egyaránt szinkronizálható. Dickens azt mondta, ha a gitár finom, organikus hangzását a lehető legpontosabbá tesszük, az eddigiektől eltérő érzésünk lesz a zenéről.

A tervek szerint a Circle Guitarnak két változatát készítik el: az egy kimenettel rendelkezőket a klasszikus rockgitárosoknak, a másikat pedig, amelyen minden húr külön kimenet, elsősorban lemezproducerek számára.

„A Circle Guitar olyan fejlesztés, amely igazi kihívást jelent arra, hogyan is játsszunk egy hangszeren” – vélekedett az Oscar- és Grammy-díjas producer, Paul Epworth.

Dickens reményei szerint a Circle Guitar kereskedelmi gyártása jövőre indulhat meg.

Online rendezik a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivált

Online rendezik november 2. és 7. között a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivált, amelyen a fiatal művészek és formációk mellett a V4-országok nemzetközi hírű gitárművészeit is hallhatja a közönség.

Az idei fesztivál közeli értékeinkre koncentrál, azokra a művészekre, akiket előadói kvalitásai, életpályája, technikai tudása a legnagyobbak közé sorol, de akiket kevésbé ismernek itthon. Fellép Pavel Steidl Csehországból, Marcin Dylla Lengyelországból, Karol Samuelcik Szlovákiából, Magyarországot Csáki András képviseli a színpadon. A négy művész koncertjét szeptemberben rögzítették a Zeneakadémia nagytermében az őszi lezárások előtt – közölték a szervezők az MTI-vel.

A programban fiatal művészek és formációk is bemutatkoznak, a koncerteket az adott országban rögzítették közvetlenül a fesztivál előtti hetekben. Csehországból Hedvika és Dominika Svendova szólógitár–gitár/fuvola duójának koncertjét és Petra Polackova szólógitárestjét teszik elérhetővé a fesztivál látogatóinak, Lengyelországból Jagoda Swidzinska szólógitár estjét, valamint Andrzej Grygier szólógitárestjét tekinthetik meg az érdeklődők, míg Magyarországról Sidoo Zsombor szólógitárestjét és a Tritonus Gitártrió formációját hallgathatja meg a közönség.

A Közel egymáshoz mottóval nyíló Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál teljes programja az online térben érhető el, jegyvásárlás után – pár órás ráhagyással – tekinthetők meg adott időben a koncertek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.