Letartóztatták, megunta és elmenekült a híres kalózoldal tulaja

Ismeretlen helyre menekült a nemrég felszámolt fájlmegosztó oldal tulajdonosa.

Forrás: ORIGO.HU2020. 11. 01. 19:04
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Pirate Bay irrelevanciába süllyedésének egyik nagy nyertese a KickassTorrents nevű másik kalózoldal volt, 2016 elejére a világ legnépszerűbb fájlmegosztójává vált, amellyel még az FBI osztatlan figyelmét is kivívta. Részben a nyomozóhatóság akcióinak köszönhetően a torrentoldal a kérdéses év júliusában elérhetetlenné vált, mindeközben pedig az USA-ban vádat emeltek a három üzemeltetőjeként beazonosított személy ellen. Az ügyész szerint a portálon 1 milliárd dollár értékben voltak jogvédett anyagok ingyen elérhetőek.

A kalózoldal állítólagos főkolomposaként az ukrán Artem Vaulint nevezte meg az FBI, és 2016 nyarán a lengyel rendőrség közreműködésével sikerült is letartóztatni. Hosszas tárgyalásokat követően Vaulint közel egy évvel később szabadlábra helyezték azzal a feltétellel, hogy nem hagyhatja el Lengyelország területét. A két másik társát soha nem vették őrizetbe, és már három éve lényegében semmi sem történt a torrentoldal ügyében, még Vaulin USA-nak való kiadatása kapcsán sem sikerült dűlőre jutni.

A TorrentFreak beszámolója szerint Vaulin nemrég megunta a helyzetet, és nemes egyszírűséggel megszökött a tartózkodási helyéről, a lengyelek szerint valószínűleg az országot is elhagyta.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

A kalózok megeszik a DJ-ket

Egyre több a hivatalosnak kinéző, ám illegálisan működő zeneletöltő weboldal.

Nem újdonság, hogy az illegális zeneletöltő weboldalak megeszik a hivatalos zeneipart. A digitális hanghordozók megjelenésével – elsősorban az mp3 zenei fájlformátum térhódításával – az elmúlt tíz-tizenöt évben teljesen átalakult a piac, ezzel együtt leáldozott a hanghordozók – hanglemez, majd kazetta s végül CD – klasszikus értelemben vett kereskedelme. Hiába lett ismét trendi a bakelit, az elmúlt években nőtt az eladott lemezek száma, az ingyenes letöltést soha nem fogja lenyomni.

A téma körüli vita nagyjából egyidős a probléma megjelenésével, és a zeneipar képtelen bármiféle megoldást kínálni arra, hogy a zenei produktumok eladását a jogtiszta irányba terelje. Mindennek az a gyökere, hogy egy-egy produktum jogtulajdonosa gyakorlatilag semmit sem kap a dalai után, a szakmai szervezetek is aprópénzt csepegtetnek vissza nekik, miközben az ingyenes vagy hivatalosnak látszó, a felhasználóktól minimális, megfizethető havidíjat is beszedő, illegálisan működő oldalak sem fizetnek nekik.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.