időjárás 24°C Csanád , Emil 2023. május 28.
logo

Már elérhetők a legfrissebb biztonsági javítások a legtöbb PC-re

Forrás: ORIGO.HU
2020.11.11. 15:24
Már elérhetők a legfrissebb biztonsági javítások a legtöbb PC-re

Novemberben 112 sérülékenységet javított a termékeiben a Microsoft – írja az Origo.

Elérhetővé tette a szokásos havi biztonsági javításait a támogatott termékeihez a Microsoft, ezúttal 112 sérülékenységtől szabadult meg a Windowsban, az Office-ban és a társaikban. A javítások a Windows Update frissítőszolgáltatáson keresztül telepíthetőek, ennek a felülete a Gépház alkalmazás Frissítés és biztonság részében érhető el. A legtöbb PC-re automatikusan települnek a most kiadott patchek.

A novemberben megszüntetett sérülékenységük közül 17 kapott kritikus besorolást, 93-at fontosnak minősítettek az illetékesek, a marad kettőt pedig moderált veszélyességűnek találták. Az egyik kritikus besorolású gond egy nulladik napi sebezhetőség a Windowsban, azaz már aktív kihasználás alatt áll, a Google Project Zero biztonsági kutatói egy konkrét támadás vizsgálata során bukkantak rá a bűnözők által igénybe vett hibára.

Fotó: Pexels

További érdekesség a novemberi hibajavító nappal kapcsolatban, hogy most kapott utoljára biztonsági frissítéseket a Windows 10 October 2018 Update (v1809), így a rendszert használó keveseknek muszáj átállniuk egy újabb főverzióra a biztonságos számítógéphasználat érdekében.

A témánál tartva a legújabb Windows 10 October 2020 Update (20H2) főverzióra máris áttértek számára különösen fontos a mostani frissítések telepítése, hiszen a sérülékenységeken felül a cég egy különösen hosszú listányi bugot is javított az operációs rendszerében.

Jövőre megújulhat a legnépszerűbb operációs rendszer felülete

Az elmúlt öt évben az általános esztétikáját tekintve meglehetősen keveset változott a Windows 10 operációs rendszer, bár természetesen ha összehasonlítanánk a legelső és a legújabb kiadását, akkor az évek alatt kapott kisebb reszelések alaposan összeadódnának. Ettől függetlenül túlságosan hűha kategóriába tartozó változások nem történtek, ám a hírek szerint a Microsoft jövőre kiköszörülné a csorbát.

A bennfentes kapcsolatokkal rendelkező Windows Central beszámolója alapján a Microsoftnál megkezdődött a munka az operációs rendszer első nagy vizuális ráncfelvarrásán. A következő generációs kinézet a Sun Valley kódnéven fut a cégen belül, modernebb grafikus témát és szebb animációkat hoz majd a Start menühöz, a Műveletközponthoz és a Fájlkezelőhöz hasonló felületekre, plusz itt-ott funkcionális fejlesztések, motorháztető alatti technológiacserék is kilátásban vannak.

A felület részben a talán decemberben elkészülő Windows 10X felületéből meríthet inspirációkat, azonban az elvárt módon egeres – billentyűzetes használatra lesz optimalizálva, nem pedig érintőképernyősre.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.