időjárás 11°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Több száz terabájtnyi adatot mágnesszalagon?

Forrás: ORIGO.HU
2020.12.22. 09:48
Több száz terabájtnyi adatot mágnesszalagon?

Hosszú távú és olcsó biztonsági mentésre lesz ideális a termék – írja az origo.hu.

Az informatika hőskorában az adatok tárolására lyukkártyákat és mágnesszalagokat használtak, az utóbbival a mikroszámítógépek korában még az otthoni felhasználók is találkozhattak, a C64 és a társai esetében szimpla magnókazetták szolgáltak a célra. A szalagos adatmentés az olcsóságának hála felettébb praktikusnak bizonyult annak idején, azonban a körülményes használata és a lassúsága miatt idővel leváltották a szintén mágneses elven működő flopik és merevlemezek.

Sokak számára meglepő lehet, ám ettől függetlenül a mai napig rengeteg adatközpontban használnak mágnesszalagra való adatrögzítést a „cold storage„ jellegű adattárolási helyzetekben. Ilyenkor olyan adatokat mentenek át szalagra, majd törölnek helyfelszabadítási célból a szerverek merevlemezeiről, amelyek azonnali elérésére várhatóan nem lesz szükség.

A képen a szalagos adattárolás egy másik korábban elterjed formája, a magnókazetta látható
Fotó: PEXELS

Ha idővel mégis kellenének az adatok, akkor persze vissza kell olvasni azokat a szalagról, ami idő- és munkaigényes, de nyilván tudják az illetékesek, hogy mit éri meg archiválni az adathordozóra.

Az IBM és a Fujifilm kutatói most bemutatták a legújabb szalagjuk prototípusát, az eszközre 580 terabájt adatot lehet archiválni, a jelenleg elérhető szalagokhoz képest 32× több információ tárolható rajta négyzethüvelykenként. Összehasonlítási alapul a jelenlegi legnagyobb kapacitású merevlemez 20 terabájtos, míg a legtöbb helyet kínáló SSD 100 terabájtos.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

A lemezjátszó visszatért és már népszerűbb a CD-nél is

A gramofon 1888-as feltalálását követően egészen a huszadik század hetvenes éveinek végéig a lemezek számítottak a legnépszerűbb zenei hordozóeszköznek. Az eljárást folyamatosan fejlesztették, míg 1948-ban a magyar származású Goldmark Péter Károlynak is köszönhetően megszületett a mikrobarázdás hanglemez, a lemezjátszó pedig három évtizeden át ellentmondást nem tűrően uralta a zenei iparágat.

A huszadik század ezen időszaka pedig igen fontosnak számított e szektor számára. Ekkor vált nagy tömegek számára elérhetővé az olcsó lemezjátszó, és persze ekkor bukkantak fel az első igazi pop- és rocksztárok. A hanghordozókat, azaz a köznyelv által tévesen bakelitnak hívott, valójában vinyl lemezeket ennek köszönhetően milliószámra vásárolták.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.